30 Μαρ 2018

Συμπτώματα διάλυσης: Μετά τον σάλο παραιτήθηκε ο Μαρίνος από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ

Επιστολή παραίτησης έστειλε ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, Ευστάθιος Μαρίνος,
σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μετά τον σάλο για την πρόσληψή του και έπειτα από σχετικό αίτημα που του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για λόγους ευθιξίας -και παρά την στήριξη της υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου.
Να σημειωθεί πως ισχυρές ενστάσεις για την επιλογή Μαρίνου εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του υποψηφίου έγινε κατά την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ.
Ωστόσο, η σχετική ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα λόγω απουσίας της Ευαγγελίας Καρακώστα. Επίσης, οι Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας είπαν μεν πως ψηφίζουν θετικά αλλά διατηρούν τα ερωτήματα αναφορικά με την ηθική διάσταση της υπόθεσης.
Σκάνδαλο: Έπαιρνε «δουλειές» από τον ΕΦΚΑ το πρόσωπο που πρότεινε ως διοικητή του ο ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο lykavitos.gr είχε γράψει πως συνεχίζονται οι αποκαλύψεις, για την έως τώρα σχέση του με τον ΕΦΚΑ, του Στάθη Μαρίνου, του προσώπου δηλαδή που προτείνει ως διοικητή του ίδιου του οργανισμού ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από τον βουλευτή και τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος κατά τη χθεσινή επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλή σημείωσε ότι ο κ. Μαρίνος διατηρούσε, μέχρι χθες(!) όταν και πούλησε τις μετοχές του, εταιρεία υπό την ονομασία Safecape ΕΠΕ.
Συνιδιοκτήτης σε αυτήν την εταιρεία ήταν ο Γιώργος Καρκαλής, ο οποίος παράλληλα λάμβανε δουλειές από την ΗΔΙΚΑ στο διάστημα που ο κ. Μαρίνος εργαζόταν σε αυτή. Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης έφερε στο φως μια απόφαση της ΗΔΙΚΑ, με προχθεσινή ημερομηνία, με την οποία ο κ. Καρκαλής έλαβε από την ΗΔΙΚΑ το ποσό των 20.000 ευρώ ως αμοιβή για την εργασία που προσέφερε.
«Ο κ. Καρκαλής ήταν συνεταίρος μου πράγματι μέχρι χθες και ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας και πολύ πετυχημένος developer. Έχουμε λίγο κόσμο που να ξέρει να γράφει software και ο κ. Καρκαλής συνεργάζεται με την ΗΔΙΚΑ ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δεν έχει σχέση με το εταιρικό κομμάτι», απάντησε ο κ. Μαρίνος στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ και μάλιστα ομολόγησε ότι σε αυτόν μεταβίβασε τις μετοχές του!
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ισχυρίστηκε ότι είναι δύο διαφορετικές ιδιότητες αυτή του συνεταίρου και του ελεύθερου επαγγελματία, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη να τον καλεί να μην επιμείνει στο διορισμό του «μετά το θέμα ηθικής τάξεως που τέθηκε». «Διαφωνώ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ηθικής τάξης», ανταπάντησε ο κ. Μαρίνος.
Η έτερη αποκάλυψη του βουλευτή της, Γιάννης Τραγάκης ήρθε να συμβάλει στην δημιουργία αρνητικού κλίματος για τον κ. Μαρίνο. «Περάσατε το 2015 ως τεχνικός σύμβουλος Γραμματέα Βουλής και δεν αφήσατε καθόλου καλό όνομα», είπε και λίγο αργότερα εξήγησε ότι ο προτεινόμενος για διοικητής του ΕΦΚΑ είχε καταγγείλει τρεις υπαλλήλους της Βουλής ότι χρησιμοποιούσαν παράνομα τις κάμερες της Βουλής, αλλά αθωώθηκαν στα δικαστήρια.
Δεν σταματούν όμως όλα εκεί, ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Liberal.gr αποκαλύπτει ότι ο συνέταιρος του προτεινόμενου από τη κυβέρνηση για τη διοίκηση του ΕΦΚΑ Στάθης Μαρίνος, είχε πάρει και δεύτερη ανάθεση έργου από την ΗΔΙΚΑ. Και εξηγεί ότι ο κ. Γιώργος Καρκαλής είχε λάβει το Δεκέμβριο του 2017, και δεύτερη ανάθεση έργου από την ΗΔΙΚΑ, ύψους 7.350 ευρώ, πέραν της πρώτης που αποκαλύφθηκε στη Βουλή, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.
Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως του έχουν ανατεθεί κι άλλες δουλειές, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι το πρακτικό της ΗΔΙΚΑ χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τη φράση πως η επανειλημμένη συνεργασία με τον κ. Καρκαλή δίνει το δικαίωμα της σύναψης μίσθωσης σύμβασης έργου με την εταιρεία του.
«Αποδεικνύεται ότι ο κ. Καρκαλής ήταν συνέταιρος του κ. Μαρίνου, ο οποίος με τη σειρά του, έπαιρνε όλο το προηγούμενο διάστημα δουλειές δια μέσου της ΗΔΙΚΑ. Επίσης ως σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ο κ. Μαρίνος είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει τις επιλογές της σε συγκεκριμένη εταιρεία, με απευθείας αναθέσεις», σημειώνει ο τομεάρχης της ΝΔ.
Και προσθέτει πως και μόνο το γεγονός ότι η τοποθέτηση Μαρίνου στον ΕΦΚΑ δεν έγινε χθες αποδεκτή κατά την πρώτη διαδικασία ακόμη και από τους βουλευτές της κυβέρνησης, αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ήττα για τη κυβέρνηση. Σε συνέντευξη του στο Liberal.gr και στον Γιώργο Φιντικάκη ο κ. Βρούτσης αναφέρει μεταξύ των άλλων:

Ποια ήταν η σχέση του κ. Καρκαλή με την ΗΔΙΚΑ;

Ερωτηθείς λοιπόν ο κ. Μαρίνος κατά πόσο γνώριζε τον κ. Καρκαλή, και διατηρεί έως σήμερα την εταιρεία, απάντησε ότι πλέον δεν τη διατηρεί. Κι αυτό καθώς μόλις προχθές, προέβη σε μεταβίβαση μεριδίων. Ζήτησα να μάθω αφενός σε ποιο πρόσωπο και σε τι ποσό τα μεταβίβασε, και αφετέρου κατά πόσο γνωρίζει τον κ. Καρκαλή, ο οποίος ελάμβανε απευθείας δουλειές με αναθέσεις από την ΗΔΙΚΑ όλο το προηγούμενο διάστημα. Παραδείγματος χάριν, στις 26 Μαρτίου 2018, μόλις δηλαδή τρεις ημέρες πριν, και με αριθμό πρωτοκόλλου 2813, η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ, ανέθεσε στον κ. Γεώργιο Καρκαλή έργο, ύψους 20.000 ευρώ, πλέον του ΦΠΑ.

Ήταν το μόνο έργο που έχει αναθέσει η ΗΔΙΚΑ στον κ. Καρκαλή;

Όχι, υπάρχει άλλη μια απόφαση, 323/22/12/2017, που αφορά επίσης ανάθεση έργου στην εταιρεία του κ. Καρκαλή, ύψους 7.350 ευρώ, όπως προκύπτει από σχετική αναζήτηση στη Διαύγεια.
Ενδεχομένως λοιπόν να έχουν ανατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία κι άλλες δουλειές από την ΗΔΙΚΑ;
Το πρακτικό της ΗΔΙΚΑ χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τη φράση ότι η επανειλημμένη συνεργασία με τον κ. Καρκαλή δίνει το δικαίωμα να προχωρά σε σχέσεις μίσθωσης σύμβασης έργου με την εταιρεία του.
Αυτό υπερβαίνει κάθε ηθικό κανόνα. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Καρκαλής ήταν συνέταιρος του κ. Μαρίνου, ο οποίος με τη σειρά του, έπαιρνε όλο το προηγούμενο διάστημα δουλειές δια μέσου της ΗΔΙΚΑ. Επίσης ως σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ είχε τη δυνατότητα να κατευθύνει τις επιλογές της σε συγκεκριμένη εταιρεία, με απευθείας αναθέσεις.

Ποιος είναι ο Στάθης Μαρίνος

Ο Ευστάθιος Μαρίνος διορίζεται χωρίς διαγωνισμό στη Βουλή (30/6/2015) ως Τεχνικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λαμβάνοντας 16.842€ για 6 μήνες, δηλαδή 2.807€ το μήνα!

Η πρόσληψη του Μαρίνου στην ΗΔΙΚΑ

Αμέσως μετά φεύγει από τη Βουλή και διορίζεται στην ΗΔΙΚΑ, ως Ειδικός συνεργάτης σε θέματα Πληροφορικής στο γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο μισθός του. Η σύμβασή του είναι 6μηνη και ανανεώνεται διαδοχικά 4 φορές!

Έξτρα πληρωμές από ΗΔΙΚΑ

Επιπλέον του μισθού του, φροντίζει ο ίδιος να εντάξει τον εαυτό του σε έργα, από τα οποία λαμβάνει extra αμοιβές όπως:
«Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του ψηφιακού πυλώνα του εθνικού μηχανισμού – συγκρότηση γεωπληροφοριακού συστήματος» από το οποίο θα λάβει 7.316,04€
«Ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία του Πληροφοριακού συστήματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» από το οποίο θα λάβει 37.067,94€
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για τις ανωτέρω αναθέσεις έγιναν την ίδια μέρα 27/12/2017, τις 3 εργάσιμες που μεσολαβούσαν ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Ο κ. Μαρίνος προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Διοικητή του ΕΦΚΑ και στις 28/3 πέρασε από ακρόαση σε επιτροπή της Βουλής.
Απ’ ευθείας αναθέσεις έργων σε συνεργάτη του
Όπως ο ίδιος ομολόγησε, μία μόλις μέρα πριν, μεταβίβασε την εταιρεία του (SafeCape Software Solutions) στον συνάδελφό του και εργαζόμενο στην εταιρεία του Καρκαλή Γεώργιο, αποφεύγοντας να απαντήσει με ποιο τίμημα!
Επιπλέον, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ βλέπουμε ότι η ΗΔΙΚΑ – στην οποία ο Μαρίνος εργάζεται ως σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα Πληροφορικής – έδωσε με απ’ ευθείας ανάθεση στον Γ. Καρκαλή (ο οποίος φαίνεται να εργάζεται για την SafeCape, την εταιρεία του Μαρίνου) δύο έργα αξίας (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) 13.020€ και 24.800€ αντίστοιχα!

doc1


doc2


doc3
doc4 
 
 
 
 
.lykavitos.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη