29 Απρ 2018

Στη «θηλιά» των κατασχέσεων 81.000 μικρές επιχειρήσεις

Σε κατάσχεση και δέσμευση των επαγγελματικών λογαριασμών 81.000 μικρών
και πολύ μικρών επιχειρήσεων (οικογενειακών) προχώρησε το προηγούμενο εξάμηνο η εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το στοιχείο αυτό προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε η ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγλματοβιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) σε συνεργασία με την εταιρεία MARC A.E σε δείγμα 1.088 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.


Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ύφεση τα χρόνια της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 98% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Οπως προκύπτει από την έρευνα μια στις τέσσερις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία (24,8% των επιχειρήσεων) και σε ασφαλιστικά ταμεία (26,3%).

Ωστόσο υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 17% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχει πρόσθετες καθυστερήσεις στην καταβολή ενοικίων,στην εξόφληση των προμηθευτών και των δόσεων των δανείων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένα ποσοστό 19,6% (αντί 23,7% σε προηγούμενη έρευνα ) να δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει φέτος να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Οσον αφορά τη χρήση του νέου θεσμού για τον εξωδικαστικό διακανονισμό χρεών μόλις μία στις εννέα υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δηλώνει ότι θα επιδιώξει να υπαχθεί η έχει ήδη κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη