23 Απρ 2018

Νύχτα πρωτοφανών συγκρούσεων στη Μυτιλήνη

Νύχτα συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και προσφύγων από τη Μόρια έζησε χθες το
βράδυ η Λέσβος. Η περιοχή γύρω από την πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με μάχες σώμα με σώμα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να απωθήσουν τις επιθέσεις των ακροδεξιών σε βάρος των προσφύγων.


Η ένταση -όπως αναφέρει το lesvospost.gr- ξεκίνησε γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη υποστολή της σημαίας από στρατιωτικό άγημα κοντά στην πλατεία Σαπφούς χώρο.

Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά την τελετή, οι περισσότεροι αποχώρησαν, όμως ομάδα περίπου 200 ατόμων κινήθηκε προς την πλατεία Σαπφούς απαιτώντας την αποχώρηση των προσφύγων που βρίσκονται εκεί εδώ και λίγες ημέρες.

Λίγο αργότερα, η ομάδα των ακροδεξιών ενισχύθηκε από νεαρά άτομα και άρχισε η μάχη εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από τους μετανάστες. Οι πρόσφυγες δέχθηκαν βροχή από φωτοβολίδες, κροτίδες και βεγγαλικά και ο χώρος της πλατείας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Στη συνέχεια, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι μάχες μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Τα ξημερώματα, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αντιεξουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί στηρίζοντας τους πρόσφυγες και κάποιοι ντόπιοι, που συνέχιζαν τον ανταρτοπόλεμο με την Αστυνομία.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν ανάμεσά τους έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να αποτρέψουν οι δύο πλευρές να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση.

Μετά τις 2.30 τα ξημερώματα οι επιθέσεις έγιναν πιο σποραδικές. Σύμφωνα με πληροφορίες από αλληλέγγυους, στα επεισόδια έχουν τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, 35 άνθρωποι από πέτρες.

Στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι αστυνομικοί σε μια επιχείρηση που κράτησε περίπου 10 λεπτά απομάκρυναν τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Πλατεία Σαπφούς παρά τις έντονες αντιδράσεις τους και τους μετέφερε με λεωφορεία στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια.

Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά.





Πηγή: reporter.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη