14 Απρ 2018

Αν σου αρέσει το ξενύχτι, θα αναθεωρήσεις μετά απ’ αυτή την έρευνα

Αν προτιμάς τα ποτά και τα ξενύχτια, μάλλον έχει έρθει η στιγμή ν’ αλλάξεις συνήθειες…

καθώς μια νέα αμερικανο-βρετανική έρευνα μας προειδοποιήσει για την επίδραση που έχει το ξενύχτι στην υγεία μας!

Αν σου αρέσει το ξενύχτι, θα αναθεωρήσεις μετά απ’ αυτή την έρευνα καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν την επόμενη μέρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι οι ξενύχτηδες κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινοί τύποι. Όσοι συνηθίζουν να ξενυχτάνε πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.α.), αλλά και διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 434.000 ανθρώπους ηλικίας 38 έως 73 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί κατά πόσο είναι πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι.


Εν συνεχεία, μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό τους σε βάθος εξαετίας. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι όσοι αγαπούν το ξενύχτι έχουν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

Ο επικεφαλής ερευνητής δήλωσε σχετικά:

«Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό περιβάλλον τους. Μπορεί να είναι το ψυχολογικό στρες, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα για το σώμα τους, ότι δεν ασκούνται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά», σημείωσε άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ένας νυχτερινός τύπος μπορεί πάντα ν’ αλλάξει, προσπαθώντας να βελτιώσει ορισμένες απ’ τις συνήθειές του! Οπότε μην απογοητεύεσαι!

Φυσικά, οι επιστήμονες επισήμαναν το αυτονόητο: Ότι όσοι αγαπούν το ξενύχτι είναι κατάλληλοι για νυχτερινές βάρδιες και σίγουρα όχι για πολύ πρωινές βάρδιες.

Τέλος, σημείωσαν πως η αλλαγή της θερινής ώρας δυσκολεύει περισσότερο τους νυχτερινούς από ό,τι τους πρωινούς τύπους.





makeleio.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη