12 Απρ 2018

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα πέρασε και ίσως μας έμεινε ακόμα λίγο φαγητό και... κάποιες παραπάνω θερμίδες!

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, μας έμεινε και η λαμπάδα μας. Είναι γεγονός ότι ποτέ δεν έχουμε κάψει όλο μας το κερί που αγοράσαμε για την Ανάσταση, παρά μόνο λίγο.
Συνήθως, λοιπόν το αφήνουμε κάπου στο σπίτι και το ξεχνάμε ή ακόμα και το πετάμε καθώς δεν μας χρησιμεύει πλέον (ίσως σε καμιά διακοπή ρεύματος!).
Άλλοι βέβαια κρατούν τη λαμπάδα για ενθύμιο ή την πάνε στην εκκλησία και την ανάβουν.
Υπάρχει όμως κάτι πιο όμορφο, δημιουργικό αλλά και χρήσιμο που μπορείς να κάνεις με την χρησιμοποιημένη λαμπάδα που σου περίσσεψε.
Ψάξαμε και βρήκαμε μια ευφάνταστη ιδέα του Σπύρου Σούλη για να αξιοποιήσουμε τις μισοκαμμένες λαμπάδες μας. Πού είναι – τι άλλο; - να φτιάξουμε αρωματικά κεριά για το σπίτι!

Δες τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις τα κεριά:
Χρησιμοποιημένες λαμπάδες ή κεριά
Βότανα – μπαχαρικά: Φύλλα μέντας, ξυλάκια κανέλας ή κόκκοι βανίλιας και καφέ είναι ότι πρέπει για να δώσουν άρωμα αλλά και διακοσμητικά στοιχεία στο νέο κερί. Για περισσότερο άρωμα, βάλε μία φλούδα πορτοκαλιού.

Φιτίλια: Θα τα βρεις σε ειδικά μαγαζιά και κηροπλαστεία ή μπορείς να τα φτιάξεις και μόνη σου βουτώντας ένα κομμάτι σπάγκου σε ζεστή λιωμένη παραφίνη και άφησέ το να στεγνώσει σε λαδόκολλα.
Μολύβι
Ψαλίδι
Μπεν μαρί: Αν δεν έχεις ειδικό σκεύος, χρησιμοποίησε μια κατσαρόλα μεγάλη και ένα μπρίκι ή δοχείο, όπως ένα μεταλλικό μπολ.
Καλούπι: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως καλούπι ένα γυάλινο ποτήρι ή βαζάκι. Αν θες να στέκεται μόνο του, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκεύη από σκληρό πλαστικό ή τενεκεδένια κουτιά.

 
Μαχαίρι
Ξύλινο κουτάλι για ανακάτεμα
Διαδικασία: Κόψε σε μικρά κομμάτια τα κεριά με ένα μαχαίρι και βάλτα μέσα στο δοχείο που έχεις επιλέξει. Άναψε το μάτι της κουζίνας και τοποθέτησε πάνω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για να βράσει. Βάλε το δοχείο με τις λαμπάδες πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει για να λιώσουν με τη μέθοδο μπεν μαρί. Ανακάτεψε με το ξύλινο κουτάλι τα λιωμένα κεριά μέχρι να λιώσουν εντελώς και πρόσθεσε τα βότανα και τα μπαχαρικά που θέλεις, αφού έχουν λιώσει τα κεριά και λίγο πριν χύσεις το μείγμα σας στο καλούπι.

Τοποθέτησε στο κέντρο του καλουπιού (γυάλινα βαζάκια κτλ), σε όρθια στάση, το φιτίλι. Για να το στηρίξεις, τύλιξε τη μία άκρη γύρω από ένα μολύβι, το οποίο θα στηρίξετε οριζοντίως στο στόμιο του καλουπιού.
Ρίξε με προσοχή το λιωμένο κερί μέσα στο δοχείο που θέλεις και άφησέ το για σχεδόν ένα ολόκληρο βράδυ. Αφού πήξει, κόψε με το ψαλίδι το φιτίλι περίπου 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του κεριού. Αν δεν θέλεις να αφαιρέσεις το κερί από το καλούπι του, τότε το νέο σου κερί είναι έτοιμο. Αλλιώς, θα περιμένεις μέχρι να παγώσει εντελώς, να το αναποδογυρίσεις και να βγει μόνο του από το δοχείο.

Άναψε το νέο κερί σου και απόλαυσε το άρωμα και τη φλόγα του.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη