17 Απρ 2018

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για… αυτοδυναμία

Η πόλωση στην οποία ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό και να
κρατήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό παιχνίδι, παρά τη διαφαινόµενη ήττα του στις επόµενες εκλογές, φαίνεται πως λειτουργεί ως µπούµερανγκ, καθώς το φλερτ της Ν.∆. µε την αυτοδυναµία δείχνει να µετατρέπεται σε... γάµο.

Ο βασικός λόγος είναι ότι τα µικρότερα κόµµατα το πιο πιθανό είναι να δεχθούν µεγάλες πιέσεις από τους µονοµάχους Νέα ∆ηµοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και τα περισσότερα να µείνουν εκτός Βουλής. Το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί σίγουρο το κλειδί της καθαρής αυτοδυναµίας στο ενδεχόµενο που θα µπουν στη Βουλή όσο το δυνατόν λιγότερα κόµµατα (π.χ., πεντακοµµατική ή εξακοµµατική Βουλή) ή, µε άλλα λόγια, αν είναι όσο το δυνατόν µεγαλύτερο το ποσοστό των κοµµάτων που θα µείνουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (άνω του 12%-13%). Αντίθετα, η διαφορά της Ν.∆. από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία γίνεται τόσος λόγος στα κοµµατικά επιτελεία, δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι µπορεί να είναι µικρό το προβάδισµα της Ν.∆., αλλά να έχει κερδίσει την αυτοδυναµία, ή να είναι µεγάλο, χωρίς όµως η Ν.∆. να είναι αυτοδύναµη, διότι θα έχουν µπει στη Βουλή πάνω από πέντε-έξι κόµµατα. Σύµφωνα µε ασφαλείς εκτιµήσεις, εάν η Ν.∆. πάρει 35% και µείνει εκτός Βουλής ένα 13%, εξασφαλίζει 151 έδρες, ανεξαρτήτως του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν πάρει 36% και µείνει εκτός Κοινοβουλίου ένα 12%, συγκεντρώνει 152 έδρες, ενώ µε το ίδιο ποσοστό και ένα 14% εκτός Βουλής µπορεί να εξασφαλίσει 155 έδρες. Ωστόσο, το µήνυµα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στο συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής, όπου µίλησε, όσο και σε δηµόσιες τοποθετήσεις του είναι ότι, ακόµα και σε περίπτωση αυτοδυναµίας, θα επιδιώξει τις µεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. ∆εν κρύβει ότι πρώτη του επιλογή για κυβερνητικός εταίρος είναι η Φώφη Γεννηµατά. 





parapolitika.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη