16 Απρ 2018

H «Xαλαμονή» του ποντιακού ελληνισμού την Τρίτη 17 Απριλίου στη Σταυρούπολη

Την Τρίτη 17 Απριλίου στις 19.30 στην αίθουσα «Χρήστος Τσακίρης» στην οδό Λαγκαδά, οι ποντιακοί φορείς του
Δήμου Παύλου Μελά («Ακρίτες» Σταυρούπολης, «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Ηλιούπολης και Ένωση Ποντίων Πολίχνης) με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καζαντζίδης, Εκπαιδευτικός, Αρθρογράφος και ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης. Αποσπάσματα του έργου θα αποδώσει η Δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου Αλκμήνη Θεοδωρίδου, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Η «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια ιστορία θαυμάτων, ανθρωπιάς, χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων.
Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια στη γη των προγόνων του, το Σταυρί. Οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλύ του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σ’ ένα χωριό κοντά στη Σαμψούντα και μετά τα πρώτα ξένοιαστα χρόνια, αλλά και τη φρίκη, τις εξορίες, τη διάσωσή του μ’ έναν απίστευτο τρόπο, την έλευση στην Ελλάδα και τον γάμο του με μια Μικρασιάτισσα, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο, όπου βιώνει συγκινήσεις πρωτόγνωρες. Ο εγγονός του κεντρικού ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη, για ν’ αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή. Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι παρατηρούμε την πορεία της πολίτικης ρωμιοσύνης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και ενδιαφέρουσες όψεις της σύγχρονης Τουρκικής κοινωνίας.-


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη