20 Απρ 2018

Άνοιξε το taxis για τις φετινές δηλώσεις

Άνοιξε αργά το απόγευμα η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των
φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεση τους περισσότερους από δυο μήνες προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι και φέτος η 30η Ιουνίου αλλά θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν δεν δοθεί η "καθιερωμένη" παράταση των περίπου τριών εβδομάδων χωρίς όμως αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται άμεσα το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος και στις περιπτώσεις χρεωστικών εκκαθαριστικών, δηλαδή όταν προκύπτει φόρος, αυτός θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου του φόρου.

Και φέτος οι κωδικοί που αφορούν στο εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς να έχει ο φορολογούμενος το δικαίωμα να επέμβει σε αυτούς.

Αντίθετα οι κωδικοί για τη δήλωση των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή τις δαπάνες με αποδείξεις θα είναι ανοικτοί και απλώς θα υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για τους φορολογούμενους με τα στοιχεία ηλεκτρονικών πληρωμών που έχουν πραγματοποιήσει και έχουν συγκεντρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ηλεκτρονική πληροφόρηση θα υπάρχει και φέτος για τους τόκους που έχουν εισπράξει οι φορολογούμενοι από καταθέσεις καθώς και τις δαπάνες τους για την εξυπηρέτηση δανείων.

Εκτός από την προσθήκη του κωδικού 050 για τις δαπάνες αποδείξεων "της συζύγου", καταργήθηκαν οι οι κωδικοί για την δήλωση ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανώνκαθώς καταργήθηκε η σχετική έκπτωση φόρου.

Παράλληλα, προστέθηκαν νέοι κωδικοί στο συμπληρωματικό έντυπο δήλωσης εισοδήματος από ακίνητα Ε2 για τη δήλωση των ενοικίων από την βραχυδρόνια εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατοφορμών διαμοιρασμού (π.χ. AirBnB).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη