Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι
«τσουχτερές» για τις τσέπες των φορολογουμένων καθώς αναμένεται να βάλουν φρένο σε σειρά φοροαπαλλαγών και κοινωνικά επιδόματα.

 της Αγγελικής Κιλιντζόγλου
Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής «η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είτε γίνει άμεσα είτε σε δόσεις σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σίγουρο είναι ότι αναμένεται να επηρεάσουν, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ και άλλες 20 κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων για απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας»
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες των φόρων και των λοιπών αυτών επιβαρύνσεων είναι οι εξής:

  •  Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων.
  • Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.
  •  Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων.
  •  Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  •  Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
  •  Ο φόρος μεταβίβασης , δωρεάς και  γονικής παροχής ακινήτων, καθώς και φόρος κληρονομιάς
  •  Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
  •  Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
  •  Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
  •  Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
  •  Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
  •  Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
  •  Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις αξίες των ακινήτων τα οποία κατέχουν στην Ελλάδα υπεράκτιες εταιρίες.
Ωστόσο, εξηγεί ο κ. Σαλής, πέραν των αυξήσεων σε δεκάδες φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια φορολογούμενοι να χάσουν απαλλαγές από φόρους, δικαιώματα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ καθώς θα μεγαλώσει η αξία της ακίνητης περιουσίας τους. «Επειδή ο ΕΝΦΙΑ φέρνει ετησίως το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ,  στα δημόσια ταμεία είναι πλέον μόνιμος φόρος έστω και αν αντικατασταθεί εως το 2020 με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας» καταλήγει ο κ. Σαλής.

«Φωτιά» οι τιμές 

Την ίδια ώρα η πρωτοβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Ωστόσο για τις υπόλοιπες που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί λόγω του ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμήτες, αποφασίστηκε να συσταθεί μια νέα επιστημονική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή θα μαζέψει τις διαφορές των εκτιμητών και θα τις παραδώσει στη δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία θα λάβει την τελική απόφαση. Η νέα επιτροπή θα απαρτίζεται από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ, των εκτιμητών του Κτηματολογίου.
Πάντως από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και σε τουριστικές περιοχές.





http://newpost.gr