17 Μαΐ 2018

ΕΦΚΑ προς επαγγελματίες: Συμψηφισμός ή κατάσχεση

Παγίδα (!) για 339.431 μη μισθωτούς στις επιστροφές των ασφαλιστικών εισφορών.
Πώς θα την αποφύγουν οι δικαιούχοι

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Το δίλημμα του συμψηφισμού τυχόν πιστωτικών υπολοίπων -που ξεπερνούν τα 50,01 ευρώ- από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ή της αντιμετώπισης του κινδύνου να κατασχεθεί το ποσό αυτό έναντι άλλων οφειλών θέτει έμμεσα η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε περίπου 339.431 ελεύθερους επαγγελματίες.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ενημερώνει τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς, οι οποίοι δικαιούνται ποσό προς επιστροφή (ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2017) ότι συμψηφίζεται με τρέχουσες εισφορές, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς Μαρτίου 2018, ως εξής:

1. Αν είναι μικρότερο των 50 ευρώ θα συμψηφιστεί αυτόματα.
2. Αν είναι μεγαλύτερο των 50,01 ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, μπορεί να συμψηφιστεί εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως τις 31 Μαΐου του 2018. Η αίτηση, σημειωτέον, υποβάλλεται διαδικτυακά (μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΕΦΚΑ) ή μπορεί να υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μη Μισθωτών του φορέα.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας το ποσό προς επιστροφή θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Για τη δήλωση του ΙΒΑΝ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ήδη έχει δημιουργηθεί σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία στον ιστότοπο ΕΦΚΑ.

Στην ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ επισημαίνεται ότι «η επιλογή συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με τρέχουσες εισφορές διασφαλίζει και αποτρέπει ενδεχόμενη κατάσχεσή του έναντι οφειλών προς οποιοδήποτε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο». Πολύ απλά, σύμφωνα με τη διοίκηση του ταμείου, όσοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πιστωτικό υπόλοιπο πάνω από 50,01 ευρώ (μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017) δεν προχωρήσουν σε αίτηση συμψηφισμού με τις υποχρεώσεις τους για το τρέχον έτος ενδέχεται να το χάσουν, εξαιτίας των κατασχέσεων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες για τυχόν άλλες οφειλές τους.

Το δίλημμα τίθεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από το 28,6% του συνόλου των 1.155,354 μη μισθωτών ασφαλισμένων, στους οποίους προέκυψαν επιστροφές από την εκκαθάριση των εισφορών τις οποίες κατέβαλαν πέρυσι. Από τους υπόλοιπους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, μετά τη διαδικασία εκκαθάρισης του προηγούμενου έτους, το 22,1% παρουσίασε μικρές οφειλές, το 25,6% δεν κατέβαλε καθόλου εισφορές το 2017, ενώ μηδενικά χρέη είχε το 23,7%.




dimokratianews.g
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη