14 Μαΐ 2018

Το τρίγωνο που έφερε τη Μάρκου στη Ν.Δ.!

Πώς από άνεργη έγινε τυχαία βουλευτής τριών κομμάτων. Η έγκαιρη μεταπήδηση στο
Ποτάμι και η γνωριμία - κλειδί με τον σύμβουλο του Βενιζέλου, καθηγητή Πελαγίδη, που την «τράβηξε» μαζί του στην Πειραιώς..

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έδωσε μόνο, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, γραμμή υπέρ της ψήφισης -από τα κόμματά τους- της διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Οπως προκύπτει και από το παρασκήνιο που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι και το πρόσωπο που -μέσω στενού συμβούλου του- συνδέεται με τη μεταγραφή της Κατερίνας Μάρκου στη Νέα Δημοκρατία...

Το «αυτογκόλ» με την κυρία Μάρκου την Τετάρτη στη Βουλή δεν έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Για πρώτη φορά εισηγητής κόμματος άλλαξε την τελευταία στιγμή την ψήφο του, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα στις οδηγίες της ηγεσίας, αλλά παρά τις αλυσιδωτές παρενέργειες τελικά δεν υπέστη καμία κύρωση. Η κυβέρνηση, που λόγω της σχεδόν καθολικής αντίθεσης της κοινωνίας σε αυτήν τη διάταξη αλλά και εξαιτίας των δικών της διαρροών ήταν στριμωγμένη, είδε με τεράστια ανακούφιση να μετατοπίζεται το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ηδη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. και στις συζητήσεις τους επανέρχεται το θέμα των κριτηρίων με τα οποία γίνονται οι επιλογές προσώπων -και για κρίσιμους ρόλους- από την ηγεσία.

Η κυρία Μάρκου, η οποία δεν έχει συμπληρώσει ούτε τρεις μήνες στη Ν.Δ., έγινε δεκτή στις τάξεις της μόλις στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής εντελώς τυχαία ως... άνεργη. Το 2011, όταν απολύθηκε από την ιδιωτική εταιρία στην οποία εργαζόταν στην Αθήνα και δεν μπορούσε να βρει δουλειά, δέχτηκε -αναζητώντας ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης- να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜ.ΑΡ., λίγους μήνες αργότερα, στη Β' Θεσσαλονίκης. Είχε να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της περισσότερο από μία δεκαετία, αλλά με το επιβλητικό παρουσιαστικό της κατάφερε τελικά να περάσει σε σταυρούς ακόμη και τη δραστήρια κόρη του παλαιού βουλευτή της ΕΔΑ (από την εποχή του Γρηγόρη Λαμπράκη) Γιώργου Τσαρουχά, Καίτη. Ετσι από τον Μάιο του 2012 κάθισε εντελώς απρόσμενα στα βουλευτικά έδρανα...

Στελεχώνοντας το βουλευτικό γραφείο της έκανε τότε και μία επιλογή που έμελλε να αποδειχθεί χρήσιμη πολιτική επένδυση. Διόρισε ως επιστημονικό συνεργάτη της, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Δημόσιο στους βουλευτές, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρο Πελαγίδη. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Πελαγίδης ανήκε ταυτόχρονα και στον κύκλο των συμβούλων -και μάλιστα με στενή προσωπική φιλία πολύ πριν από την περίοδο της διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 2007- του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οταν το 2011 εκείνος ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, ο 46χρονος καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης -ο οποίος τον θαύμαζε για τη «συνθετική σκέψη και διεισδυτικότητα κάθε ανάλυσής του» και την «ικανότητα να πραγματεύεται επιμέρους ακόμη και τεχνικά οικονομικά θέματα ως ζητήματα “υψηλής πολιτικής”»- έγινε το δεξί του χέρι.

Μετά την κατάρρευση της ΔΗΜ.ΑΡ., η κυρία Μάρκου -συναγωνιζόμενη σε ένστικτο αυτοσυντήρησης τους συναδέλφους της- μεταπήδησε στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο εκείνη την περίοδο φούσκωνε. Στις εκλογές του 2015, πάντως, η επανεκλογή της στη Β΄ Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη και οριακή, αλλά τουλάχιστον για την ίδια αποδείχθηκε ένα χρήσιμο πολιτικό κεφάλαιο η προηγούμενη συνεργασία και η γνωριμία της με τον κ. Πελαγίδη.
Νέα καθήκοντα
Από τον Οκτώβριο του 2017 ο καθηγητής του ΠΑΠΕΙ ανέλαβε, στο πλαίσιο μιας 12μελούς ομάδας, σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο τη συμβολή στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.
Εναν μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η κυρία Μάρκου, προφανώς συμπτωματικά, ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι και με τη μεσολάβηση του («μετεγγραφέντος» από τον κ. Βενιζέλο στη Ν.Δ.) κ. Πελαγίδη γινόταν δεκτή τον Φεβρουάριο, πριν περάσει ένα τρίμηνο, από τον κ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Η ταχύτητα της μετακίνησης είχε προκαλέσει τότε πολλές απορίες και η εξήγηση που είχε δοθεί ήταν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των «ανοιγμάτων προς το Κέντρο» λόγω των έντονων επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακροδεξιάς» στροφής της Ν.Δ. Ούτως ή άλλως, πάντως, το πρόσχημα υπό το οποίο έγινε αυτή η μετεγγραφή δεν είχε αποτρέψει τη διατύπωση σοβαρών επιφυλάξεων για την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία της κυρίας Μάρκου από στελέχη με επίσης κεντρώες καταβολές, που τη γνώριζαν κατά το παρελθόν.
Η ιλαροτραγωδία με την ψήφο και ο Τσιάρας που θα πληρώσει το μάρμαρο
Οντως, η πρόβλεψη ότι «θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» επιβεβαιώθηκε πριν αλέκτορα φωνήσαι με τη στάση της αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Εχοντας ενθαρρυνθεί από τη διαφωνία αρχικά της Ντόρας Μπακογιάννη και εν συνεχεία της Ολγας Κεφαλογιάννη για το θέμα της αναδοχής, φέρεται ότι πίστεψε πως με τη μετατροπή της ψήφου της σε θετική θα μπορούσε να αναβαθμίσει και τη δική της παρουσία στη «φιλελεύθερη» πτέρυγα της Ν.Δ. Ομως τελικά προέκυψαν μια ιλαροτραγωδία για τη Ν.Δ. και ένας προσωπικός διασυρμός για την ίδια.

Οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων της είναι έντονα ενοχλημένοι (και) για την αυθάδεια με την οποία τους αντιμετώπιζε την Τετάρτη στη Βουλή, ενώ το ότι όχι μόνο δεν διεγράφη αλλά δεν της επιβλήθηκε και καμία ποινή απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μελλοντικές διαφοροποιήσεις βουλευτών, οι οποίοι δικαιολογημένα θα αξιώνουν τα ίδια μέτρα και σταθμά. Αντιθέτως, πληροφορίες αναφέρουν ότι... τη νύφη θα πληρώσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τσιάρας, ο οποίος πάντως φέρεται ότι της είχε επισημάνει εγκαίρως ότι, αν διαφωνούσε με τη γραμμή της καταψήφισης, όφειλε να ενημερώσει. Εκείνη, όμως, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, κάνοντας την «έκπληξη» κατά την ώρα της ψηφοφορίας. Οπως λέγεται, ο κ. Τσιάρας μπαίνει τώρα στο «ψυγείο» και μέχρι να υπάρξει -ενδεχομένως μετά το επόμενο συνέδριο της Ν.Δ.- αντικατάστασή του την ουσιαστική καθοδήγηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο διευθυντής της (και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη) Διονύσης Μελιτσιώτης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη