Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

29 Μαΐ 2018

Στα χέρια Τσίπρα και Ζάεφ η συμφωνία για Σκοπιανό – Τα επικρατέστερα ονόματα

Κρίσιμη εβδομάδα για τη λύση του ονοματολογικού

Τη Δευτέρα οι ΥΠΕΞ των δύων χωρών ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους
Τις επόμενες ώρες οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν στα χέρια τους τα κείμενα των δύο πλευρών με όλες τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας
Στη Γερμανία ο Κοτζιάς με ατζέντα το Σκοπιανό

Σε πρωθυπουργικά χέρια βρίσκεται η λύση για το Σκοπιανό, με τις δύο χώρες να βρίσκονται πλέον μια «ανάσα» από την οριστική λύση.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα οι δύο ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ παρέδωσαν τη «σκυτάλη» στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ μιας και οι επόμενες κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την τελική ονομασία και το erga omnes, θα περάσουν από πρωθυπουργικά χέρια.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς.

Τις επόμενες ώρες οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν στα χέρια τους τα κείμενα των δύο πλευρών με όλες τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Οι δύο πρωθυπουργοί θα πρέπει να καταλήξουν στο όνομα αφού προηγουμένως η σκοπιανή ηγεσία διασαφηνίσει κάποια νομικά και τεχνικά ζητήματα γύρω από το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης να τροποποιηθούν όποια αλυτρωτικά στοιχεία εμπεριέχονται στο Σύνταγμα της γείτονας χώρας.

Τα επικρατέστερα ονόματα

. Υπενθυμίζεται, ότι τα επικρατέστερα ονόματα με βάση το «πακέτο» Νίμιτς, είναι κατά σειρά τα εξής:
Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija)
Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija)
Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija)

Στη Γερμανία ο Κοτζιάς με ατζέντα το Σκοπιανό

Παράλληλα, το ονοματολογικό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στο Βερολίνο ο Νίκος Κοτζιάς με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Το Βερολίνο ενδιαφέρεται για μια άμεση επίλυση του ονοματολογικού με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ να απευθύνει έκκληση να λυθούν τα τελευταία ζητήματα κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ιστορική ευκαιρία επίλυσης».

Η επίλυση της διαφοράς, είπε η κα Αντεμπάρ «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».






 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη