22 Μαΐ 2018

Λίρες αντί για το Ευρώ. Γιατί η Ιταλία θα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα

. Η νέα Ιταλική κυβέρνηση έχει εκδώσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που πιέζει την
Ευρωπαϊκή Ένωση να διαγράψει 250.000.000.000 του εθνικού χρέους και να ελευθερώσει τη χώρα από διάφορους περιορισμούς. Διαφορετικά, οι Ιταλοί απειλούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψουν στη λίρα.
Οι ηγέτες του κινήματος των πέντε αστέρων και της Ligas του Βορρά, οι οποίοι συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, συμφώνησαν στις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Συνασπισμού. Πιστεύουν ότι η έξοδος από την οικονομική στασιμότητα δεν θα προσφέρουν οι φιλελεύθερες συνταγές, αλλά «επενδύσεις και οι επεκτατική στρατηγική».

Αυτό που θέλει η Ιταλία
Το 2017, η ιταλική οικονομία πρόσθεσε μόνο 1,5%-σε 2,5% σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε 1,4% σε ετήσια βάση, αν και συνολικά η ΕΕ διατήρησε το ίδιο ποσοστό στο 2,5%.

Για να διορθωθεί η κατάσταση, οι ηγέτες των κομμάτων που νίκησαν στις εκλογές προτείνουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύνολο φορολογικών κινήτρων που αντιβαίνουν στις συντηρητικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι επαναστατικές ιδέες είναι πολύ δαπανηρές.

Η μείωση του φόρου εισοδήματος για εταιρείες και άτομα έως 15% θα αυξήσει δραματικά τις επενδυτικές τους ευκαιρίες, αλλά θα μειώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 80.000.000.000 ευρώ ετησίως. Η άρνηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα αποδυναμώσει τις κοινωνικές εντάσεις, αλλά είναι απώλεια άλλων 15.000.000.000. Η άρνηση αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων-είναι μείον 12.500.000.000.

Συνολικά περισσότερα από 100.000.000.000 ευρώ. Ενώ το χρέος της Ιταλίας είναι 131,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕγχΠ.

Οι ίδιοι οι Ιταλοί κατανοούν ότι, παραβιάζοντας έναν κανόνα, παραβιάζουν και το δεύτερο-σχετικά με το μέγεθος του κρατικού δημοσιονομικού ελλείμματος που δεν πρέπει να είναι περισσότερο από τρία τοις εκατό του ΑΕΠ. Η κατάσταση εδώ είναι ανεκτή: σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT, το έλλειμμα του Ιταλικού προϋπολογισμού το 2017-2,3% του ΑΕγχΠ. Αλλά στην περίπτωση της υλοποίησης των σχεδίων που ανακοινώθηκαν αυτός ο δείκτης θα υπερβεί σημαντικά το 3%.

Γι ‘ αυτό οι ηγέτες των ηγετικών κομμάτων υπέβαλαν δύο προϋποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διαγράψει 250.000.000.000 Ευρώ Ιταλικού χρέους. Δεύτερον, να καταργηθούν οι περιορισμοί στο επίπεδο του χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι οποίοι, σύμφωνα με τους Ιταλούς, υπήρχαν εδώ και καιρό μόνο στα χαρτιά. «η Γαλλία έχει υπερβεί το έλλειμμα για τα τελευταία δέκα χρόνια, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν πάνω από 60% του ΑΕΠ», λέει ο Claudio Borg, ένας οικονομικός εκπρόσωπος της Liga του Βορρά.

Οι Ιταλοί προειδοποιούν: Εάν οι Βρυξέλλες δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους, η χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και θα επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα. Το σχέδιο της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων των πέντε αστέρων και της Liga του Βορρά προβλέπει ακόμη συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες για να απαλλαγούν από το ευρώ και να αποκατασταθεί η νομισματική κυριαρχία.

Οι αγορές πήραν αυτές τις δηλώσεις πολύ σοβαρά: η κερδοφορία των Ιταλικών δέκα ετών ομολόγων πήδηξε αμέσως σε 16 σημεία βάσης-ρεκόρ για 14 μήνες. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μετοχών της Ιταλίας FTSE MIB σε δύο ημέρες μειώθηκε κατά 3,5% και συνεχίζει να μειώνεται-δηλαδή, οι επενδυτές πωλούν μετοχές των ιταλικών εταιρειών.

Τι λένε τώρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η απρόσμενη πορεία των Ιταλών θέτει τις Βρυξέλλες σε πολύ δύσκολη θέση. Προφανώς, η ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τέτοιους όρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με τη μείωση του κόστους, τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έπρεπε να αυξήσει τους φόρους, να μειώσει τα κοινωνικά προγράμματα και να πωλήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να λάβει οικονομική στήριξη από την ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, το λιμάνι της Αθήνας του Πειραιά σήμερα ανήκει στους Κινέζους, και οι Γερμανοί έχουν πάρει την Ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Προς πώληση διατίθενται λιμάνια, νησιά, εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μεγάλα οικόπεδα, συμπεριλαμβανομένης περιοχής του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού κοντά στην Αθήνα, παραλίες, πάρκα, δάση και πληθώρα αρχαίων μνημείων.

Η ΕΕ είναι πλήρως ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα-στα τέλη Απριλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Pierre Moskovisi, δήλωσε ότι το Ελληνικό πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Κατά τη γνώμη του, αυτό δείχνει ότι η περίοδος κρίσης στην Ελλάδα έχει περάσει. «Οι Έλληνες θα χαρούν να μάθουν ότι η χώρα έχει βγει από την κρίση και είναι ικανή για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει. Αλλά οι Έλληνες δεν βιάζονται να χαίρονται.

«Είναι σαν επάγγελμα: κατέλαβαν τη χώρα μας,» λέει η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Ελένη Πορταλιού. -Οι ξένοι επενδυτές ως γύπες: ξέρουν ότι είμαστε αναγκασμένοι να πουλάμε τον εθνικό μας πλούτο, και οι δανειστές θέλουν μόνο να πάρουν τα χρήματα το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, οι τιμές γίνονται όλο και πιο γελοίες και χάνουμε σε όλα τα μέτωπα. Για το αεροδρόμιο του Ελληνικού , οι ξένοι επενδυτές θα πληρώσουν μόνο 900.000.000 ευρώ, αν και οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες έχουν εκτιμήσει αυτή τη γη τουλάχιστον 3.000.000.000. «

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ιταλοί δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το Ελληνικό μονοπάτι.

Τρύπα στον προϋπολογισμό

Επιπλέον, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούσε με τις απαιτήσεις της Ιταλίας, δεν θα λειτουργούσε λόγω των δικών της οικονομικών προβλημάτων. Το Brexit στερεί από την ΕΕ τον τρίτο σημαντικότερο δωρητή – η Βρετανία έχει συνεισφέρει 12.760.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της ενωμένης Ευρώπης, λαμβάνοντας μόνο 7.050.000.000 δωρεές. Δηλαδή, σχεδόν εξι δις τρύπα διαμορφώνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να το κλείσουν αυξάνοντας τις συνεισφορές των άλλων μελών της Ένωσης αλλά συναντούν άκαμπτη αντίσταση.

© AFP 2018 / Martti Kainulainen / Lehtikuva


Νομίσματα και τραπεζογραμμάτια Ευρώ

Έτσι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης του σχεδίου προϋπολογισμού της ενωμένης Ευρώπης για τα χρόνια 2021-2027, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Stef Blok, δήλωσε ρητά ότι «η πρόταση για αύξηση των συνεισφορών είναι απαράδεκτη για την κυβέρνησή μας». Συντάχθηκε από τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Løkke Rasmussen, ο οποίος δήλωσε ότι «η μειωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί μειωμένο προϋπολογισμό».

Παρόμοιες δηλώσεις έγιναν από τον Πρωθυπουργό των κάτω χωρών, τον Μαρκ Ρουτ, και την Υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας, Μαγδαληνή Andersson, καλώντας το έργο του νέου Ευρωπροϋπολογισμού «παράλογο». Εάν τέτοιες διαφορές προκαλούν 6.000.000.000 ευρώ, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι σκάνδαλο θα σκάσει όταν μιλάμε για 250.000.000.000.

Τέλος, συμφωνώντας με τις απαιτήσεις της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό-την ίδια την Ισπανία ή τη Γαλλία. Έτσι, η παραχώρηση της Ιταλίας στις Βρυξέλλες δεν θα περάσει.

Από την άλλη πλευρά, οι Ιταλοί δεν μπορούν επίσης να υποχωρήσουν-η νέα κυβέρνηση δεν έχει καμία πιθανότητα να διορθώσει την κατάσταση στην οικονομία στο πλαίσιο της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής. Και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει ότι το κόστος της αποχώρησης από την ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μειωθεί σε ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο, εξαλείφοντας πολλά προβλήματα, ιδίως, αυτό της μετανάστευσης. Έτσι, το σενάριο της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη φαίνεται αρκετά πραγματικό.

Τον Φεβρουάριο, οι εμπειρογνώμονες του Economist Intelligence Unit, η μονάδα ανάλυσης του Economist συμπεριέλαβε την πιθανή διάλυση της ευρωζώνης στους δέκα κορυφαίους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας. «Ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα δεν έχει εξαφανιστεί, και τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να πιέσουν για εγκατάλειψη του ευρώ στην Ιταλία. «Η απόσυρση των χωρών που βρίσκονται σε κρίση από την ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα μια ισχυρή υποτίμηση των νομισμάτων τους και μια αποτυχία να εξυπηρετήσουν το καθορισμένο χρέος τους σε Ευρώ. Οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με τεράστιες απώλειες σε χαρτοφυλάκια ομολόγων των χωρών αυτών. Όλα αυτά είναι σε θέση να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση”, σημείωσαν οι αναλυτές.


https://ria.ru/

tokoutsavaki
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη