18 Μαΐ 2018

Τα ονόματα για τα Σκόπια μετά την ολονύχτια διαπραγμάτευση στη Σόφια

Με δύο ονόματα να προβάλουν ως τα επικρατέστερα στο Σκοπιανό, αλλά και με νέα
εναλλακτική στο τραπέζι, όλα δείχνουν ότι Ελλάδα και Σκόπια ετοιμάζονται για την τελική λύση τον Ιούνιο.

Όπως προκύπτει μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί για την οριστική συμφωνία, ενώ η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη ότι απαιτεί αλλαγή στο Σύνταγμα της γείτονος και βέβαια erga omnes, γεγονός που δημιουργεί πίεση στον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Μέχρι στιγμής Gorna Makedonija και Nova Macedonija οι δύο επικρατέστερες λύσεις για το όνομα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρα στο ερώτημα για το εάν έχει κλειδώσει το «Ανω Μακεδονία» είπε ότι υπάρχει μια σειρά από προτάσεις, κάποιες εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ούτε στο θέμα του ονόματος.

Με μια ολονύχτια συζήτηση που κράτησε ως το πρωί και ένα ωριαίο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και μίλησε για δύσκολη και περίπλοκη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι θα ήταν επιθυμητή από όλες τις πλευρές επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Το μήνυμα από τις επαφές των δυο ηγετών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδο στο θέμα της επίλυσης του Σκοπιανού, όμως μένει ακόμα απόσταση μέχρι την τελική συμφωνία. Στόχος των δυο πλευρών είναι στο τέλος Ιουνίου να υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αν καταστεί δυνατό θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζαεφ στις αρχές Ιουνίου, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, για το πιο ακριβώς σενάριο επεξεργάζονται οι δυο πλευρές.

«Oι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ακόμα και το θέμα της ονομασίας και το πώς η ονομασία θα μπορεί να δίνεται ένα μήνυμα ότι θα διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ είναι ένα κρίσιμο θέμα, δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις και εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει ούτε στο θέμα του ονόματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αλεξης Τσίπρας τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο υπάρξει κάποια στιγμή συνάντηση στις Πρέσπες με τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο -όπως υπογράμμισε- «πρώτα πρέπει να έχουμε φτάσει στο σημείο να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας».

Ο πρωθυπουργός της ПΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σόφια, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι στη συνάντηση, κατέθεσε ορισμένες εκδοχές για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, εκ των οποίων προκρίθηκε μία, γύρω από την οποία θα υπάρξουν τώρα διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «συγκεκριμένη πρόταση» η οποία θα εξεταστεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη