17 Μαΐ 2018

Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

Σε μία πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά κίνηση προέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος
Σακελλαρίου, υποβάλλοντας σήμερα την παραίτησή του.

Δεν είναι σύνηθες να παραιτείται μέλος της ανώτατης δικαστικής ηγεσίας της χώρας, καταγγέλλοντας μάλιστα, όπως το έπραξε ο Νίκος Σακελλαρίου, εσκεμμένες διαρροές.

Ειδικότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την παραίτησή του υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πιέσεων.

Με μια αιχμηρή αναφορά, ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή, όπως εξήγησε, μετακυλίει παγίως στη Δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ προειδοποίησε μάλιστα για τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις. Όπως είπε, «φοβούμαστε πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων» και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, λέγοντας ότι «υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαπέλυσε «κεραυνούς» και για τις διαρροές όσον αφορά στον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι διαρροές, σημείωσε, αποτέλεσαν «αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στο κύρος του θεσμού του ΣτΕ».

Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, «δεν μου επιτρέπει πλέον να εξακολουθώ να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα νηφαλιότητα και ηρεμία».

Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος, οδηγείται στην «επώδυνη απόφαση» της παραίτησης, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούνιο, έπειτα από 42 χρόνια στο δικαστικό σώμα.

Μετά την παραίτησή του, ο Νίκος Σακελλαρίου έχει δικαίωμα σύμφωνα με τον νόμο να παραμείνει για έναν μήνα χωρίς να μετέχει στις διασκέψεις, στις οποίες θα προεδρεύει ο αρχαιότερος από τη σύνθεση του δικαστηρίου. 




.zougla.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη