22 Μαΐ 2018

ΓΑΛΛΙΚΟ ΘΗΡΙΟ ΜΑΧΗΣ

Jaguar: Αποκαλυπτήρια του πρωτότυπου νέου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για τον γαλλικό στρατό


Ένα πρωτότυπο του νέου 6x6 τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (AFV) για τον γαλλικό στρατό, Jaguar, παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Nexter στο Σατορί της Γαλλίας, εν όψει της έκθεσης αμυντικού υλικού Eurosatory 2018.
Όπως αναφέρει το Jane's, πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των Nexter, Renault Trucks και Thales. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι ένα εκ των δύο που θα παρουσιαστούν στη Eurosatory- το ένα στο περίπτερο της Nexter και το άλλο στο περίπτερο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, μαζί με ένα τεθωρακισμένο Griffon 6x6.
Το Jaguar και το Griffon υπάγονται στο πρόγραμμα Scorpion της Γαλλίας, που περιλαμβάνει επίσης την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης Leclerc και το όχημα 4x4 VBMR léger, με σκοπό την αντικατάσταση των «ηλικιωμένων» τεθωρακισμένων του γαλλικού στρατού. Θα μοιράζονται κοινά ηλεκτρονικά συστήματα και πληροφορίες μέσω του συστήματος SICS (Scorpion Communication and Information Systems) και του δικτύου ασυρμάτου Contact.
Το 25 τόνων Jaguar έχει κινητήρα 500 ίππων, με μέγιστη ταχύτητα 90 χλμ/ώρα και εμβέλεια 800 χλμ. Μπορεί να κινηθεί σε εξαιρετικά ανώμαλο έδαφος, ενώ επίσης διαθέτει πυργίσκο δύο ατόμων με κύριο οπλισμό πυροβόλο CTA των 40 χιλιοστών και δευτερεύοντα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών σε τηλεχειριζόμενο πυργίσκο- καθώς και pod πυραύλων με αντιαρματικούς πυραύλους MMP. Ακόμη, διαθέτει ποικιλία συστημάτων, όπως σύστημα εντοπισμού προέλευσης πυρών ελαφρών όπλων, σύστημα παρεμβολών Barage, συστήματα προειδοποίησης λέιζερ και προσέγγισης πυραύλων κ.α.
Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, το ERBC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat) προορίζεται να αντικαταστήσει τρία οχήματα σε υπηρεσία στον γαλλικό στρατό- τα AMX-10RC, ERC 90 Sagaie και VAB Mephisto. Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για οχήματα τριακονταετίας και άνω, εξοπλισμένα με όπλα που πλέον δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα σύγχρονα πεδία μάχης. Το πυροβόλο του είναι σχεδιασμένο για χρήση σύγχρονων, cased telescoped πυρομαχικών, για χρήση εναντίον ελαφρών τεθωρακισμένων, και έχει εμβέλεια 1.500 μέτρων. Η θωράκισή του παρέχει προστασία από πυρά βαρέων πολυβόλων 14,5 χιλιοστών, θραύσματα βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών σε αποστάσεις μέχρι περίπου 30 μέτρων, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης ή αφαίρεσης επιπλέον πλακών θωράκισης, ανάλογα με τη φύση της αποστολής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη