5 Μαΐ 2018

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Αν είχε βρεθεί λύση erga omnes θα έκανα πάρτι

Τις διάφορες εναλλακτικές για το ονοματολογικό έθεσαν ο υπουργός
Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την τρίτη υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και συνέχισε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».


Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα προλάβουν τις ημερομηνίες ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».

Σε ερώτηση αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων «erga omnes» απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, το Σάββατο 12 Μαΐου θα βρεθεί στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γία μία ακόμη τριμερή.
Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού

Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «υπάρχει βούληση για την επίλυση του ονοματολογικού», υπογραμμίζοντας, ότι «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης)».

ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος να επιλυθεί το ζήτημα, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση, έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασίας. Συνδέονται με το «ευρωπαϊκό τρένο» για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εξαιρετικό οικοδεσπότη, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, είναι «σκληρός διαπραγματευτής», ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, στις 14 Ιουνίου (2017) στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά. «

Υπάρχει», σημείωσε, «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές -καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση- θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Κοτζιά «μια-δυο τελευταίες διαφορές», εκτίμησε ότι «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» και πρόσθεσε: «Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές».

Είπε ακόμα πως συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά να συνεχίσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο στο Σούνιο, επισημαίνοντας πως έχουν καλέσει και τον κ. Νίμιτς. «Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό το θέμα, επομένως μην «θυμώνετε» για το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο συχνά. Αλλά το θέμα είναι τόσο βαθιά θεμελιωμένο και πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια και να συζητήσουμε ζητήματα», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Για τη σημερινή τετραμερή συνάντηση, είπε ότι το πλαίσιο ήταν πολύ συγκεκριμένο και το κλίμα εγκάρδιο, συζητήθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή αλλά και το ευρωπαϊκό της μέλλον κι επισήμανε ότι συμφωνήθηκε στην επόμενη συνάντηση να συμμετάσχουν στις αντιπροσωπείες και οι υπουργοί Οικονομίας με συγκεκριμένα οικονομικά σχέδια.

Ο Νίκος Κοτζιάς στην εναρκτήρια ομιλία του ευχαρίστησε τους ομολόγους τους, της Αλβανίας, Ντιμίτρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, και τον Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την παρουσία τους στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Κοτζιάς μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, χαιρετίζοντας την διάσκεψη.
Κοτζιάς για το επεισόδιο με την κανονιοφόρο: Δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν ατύχημα ή όχι

Στο περιστατικό με την κανονιοφόρο «Αρματωλός» και το τουρκικό εμπορικό πλοίο, ανοιχτά της Λέσβου, αναφέρθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός εξωτερικών σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην κανονιοφόρο «Αρματωλός», λέγοντας πως «δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν ατύχημα ή όχι». Και πρόσθεσε: «Με ξύπνησαν στις 4.40 τα ξημερώματα και από τότε έδινα οδηγίες», επισημαίνοντας πως «το τουρκικό εμπορικό πλοίο δεν έμεινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη