2 Ιουν 2018

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας – Τι τον περιμένει από δω και πέρα

O νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE)
Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικός από τον προκάτοχό του ως νεότερος, πιο εμφανίσιμος και σοσιαλιστής.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά και είναι παντρεμένος, με δύο κόρες.

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 29 Φεβρουαρίου 1972. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και μέλος του PSOE. Σπούδασε οικονομικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο και το 1993 εντάχθηκε στις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Πήρε το πρώτο από τα τρία μεταπτυχιακά του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1999, υπηρέτησε ως προσωπάρχης του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Η πρώτη του πολιτική θέση ήταν δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της Μαδρίτης. Το 2009 ορίστηκε αντικαταστάτης του βουλευτή Πέδρο Σόλβες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο.

Το 2014 ανέλαβε την ηγεσία του PSOE και τότε ο τύπος είχε ασχοληθεί περισσότερο με την εμφάνιση του παρά με το πρόγραμμα του.

Με την παραίτησή του στις 29-10-2016 από την γενική γραμματεία του κόμματος αλλά και τη βουλευτική του έδρα οι περισσότεροι που θεώρησαν ότι υπέγραφε τον πολιτικό του θάνατο αλλά διαψεύστηκαν.

Η παραίτησή του είχε αφορμή την απόφαση των οργάνων του κόμματος, να απέχουν από την ψηφοφορία Ραχόι έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εκλογή του ως πρωθυπουργού.

Στις επόμενες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος σάρωσε κάθε προγνωστικό νικώντας τη Σουσάνα Ντίαθ, επιλογή όλων των διάσημων στελεχών του κόμματος, από τον Φελίπε Γκονθάλεθ μέχρι τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

Το γεγονός αυτό το προβάλλει διαρκώς ως επαναστατικό δείγμα προσήλωσης στα ιδεώδη του σε αντιπαραβολή με τη γενική αντίληψη του κόσμου για τους πολιτικούς.

Δικαιώνοντας λοιπόν τη φήμη του ως πεισματάρη, τυχερού, ανατρεπτικού κι απρόβλεπτου κατάφερε να φτάσει μέχρι και το Προεδρικό Μέγαρο Μονκλόα, έστω κι από την «πίσω πόρτα» όπως του προσάπτουν οι ηττημένοι της σημερινής ψηφοφορίας εκπρόσωποι του Λαϊκού Κόμματος.

Τώρα τον περιμένουν αρκετές και πολύπλευρες προκλήσεις όπως οι παρακάτω:

– Ο άμεσος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, δηλαδή αύριο κιόλας.

– Η σταθερότητα και ενότητα της νέας πολυσυλλεκτικής κυβέρνησης η οποία έφτασε να χαρακτηριστεί «Φρανκενστάιν» ακόμα κι από τον ηγέτη του Κινήματος Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα.

– Ο μικρότερος από ποτέ αριθμός βουλευτών κυβερνώντος κόμματος (84). Σημειωτέον ότι ο Ραχόι δυσκολεύτηκε με 134.

– Το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν ιδιαίτερα. Το πιο πιθανό είναι να περιμένει να δει πώς θα πάει στις περιφερειακές του Μαΐου ώστε να πράξει αναλόγως.

– Το πώς θα χειριστεί τη σχέση του με τους Καταλανούς κυρίως, αλλά και τους Βάσκους αυτονομιστές, δεδομένου ότι στο παρελθόν δήλωσε πως δεν προτίθεται να ανοίξει διάλογο μαζί τους, δήλωση που όμως πήρε πρόσφατα πίσω προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στην αποπομπή του Ραχόι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη