24 Ιουν 2018

Οι τρεις φορές που πρόσφεραν στον Τσίπρα γραβάτα

Η αντιπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις γραβάτες είναι γεγονός. Ακόμα και στην
υποδοχή ξένων ηγετών -όπως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα- ή πιο πρόσφατα στο ταξίδι του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα, αρνήθηκε να την φορέσει. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να το κάνει, όταν τακτοποιηθεί το θέμα του χρέους. Όταν δηλαδή η Ελλάδα πάρει μια καλή συμφωνία ελάφρυνσής του.

Απόστολος Ρουμπάνης

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/tris-fores-pou-prosferan-ston-tsipra-gravata
Οι περιπέτειες με τις γραβάτες έχουν φυσικά περάσει τα σύνορα. Στις 3 Φεβρουαρίου 2015 ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός λίγων ημερών. Τότε είχε υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο έστελνε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να «συζητήσει» (ή να εκβιάσει) για την Ελλάδα.

Eκείνο τον Φεβρουάριο ο Τσίπρας βρέθηκε στη Ρώμη και συνομίλησε με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πολιτικός άδραξε την ευκαιρία να κάνει το δικό του επικοινωνιακό παιχνίδι. «Βλέπω ότι δεν φοράτε γραβάτα. Ωστόσο, είχατε πει ότι θα φορέσετε γραβάτα όταν θα βρείτε λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας. Εγώ θέλω να δώσω ένα χέρι βοήθειας στην Ελλάδα, που δεν σημαίνει ότι της δίνω 100% δίκιο, αλλά θέλω να είναι ένα ειλικρινές χέρι βοήθειας. Και έτσι, όταν θα έρθει η στιγμή να τελειώσει η κρίση, η οποία και θα τελειώσει, ο Αλέξης να φορά μια ιταλική γραβάτα» τού είπε. Χαρούμενος ο πρωθυπουργός την παρέλαβε και την έβαλε στην βαλίτσα του.

H επόμενη περιπέτεια με τις γραβάτες ήρθε από τον γνωστό πλακατζή της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο λουξεμβούργιος πολιτικός που στο παρελθόν χαστούκισε ελαφρώς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν (τον αποκάλεσε μάλιστα «δικτάτορα»), υποδέχθηκε τον Τσίπρα στο πλαίσιο Συνόδου της ΕΕ στη Ρίγα. Πάνω στη χειραψία τράβηξε τη δική του γραβάτα προς τη μεριά του πρωθυπουργού. Ήταν 22 Μαΐου 2015 και το ελληνικό ζήτημα απασχολούσε σοβαρά την ΕΕ. Κάποιοι τότε μίλησαν για κίνηση ενδεικτική του καλού κλίματος σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Αργότερα βέβαια η Μέρκελ τούς προσγείωσε όλους.

H τρίτη και φαρμακερή με τις γραβάτες ήρθε στις Πρέσπες. Ο Ζόραν Ζάεφ που πήρε το όνομα «Μακεδονία» χάρη στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα, έκανε και αυτός το ίδιο αστείο με τη γραβάτα. Το πήγε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα: έβγαλε τη δική του γραβάτα και την έδωσε στον ομόλογό του.

O Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε στη συνέχεια αν θα την φορέσει και -εμμέσως- απάντησε ότι θα την βάλει με τη συμφωνία για το χρέος. Αν βέβαια κρίνει κανείς από τις διαθέσεις των δανειστών για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, δύσκολα θα φορέσει τη γραβάτα: Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία θα συνδέονται με την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, θα είναι μόνο η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP-ANFA) και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.





parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη