14 Ιουν 2018

Τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Μια συμφωνία διάτρητη και κατά πολλούς ετεροβαρής θέλει να υπογράψει ο Αλέξης
Τσίπρας με τα Σκόπια, για να κλείσει άρον-άρον ένα μέγα εθνικό θέμα, αδιαφορώντας για την διαφορετική άποψη του ελληνικού λαού. Με ένα «περιτύλιγμα» ικανοποίησης και πανηγυρισμού η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν να κρύψουν όχι μόνο θολά σημεία της συμφωνίας, αλλά και επικίνδυνα. Αποκαλύπτουμε τα σκοτεινά σημεία της συμφωνίας και τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο ψέμα Τσίπρα για το Σκοπιανό: Συμφωνία erga omnes

Το περίφημο erga omnes που αποτελεί θέση της Ελλάδας για την ονομασία της πΓΔΜ από το 2008 τίθεται εν αμφιβόλω μετά τα πρώτα στοιχεία, από την συμφωνία που δόθηκε στην δημοσιότητα. Παράλληλα αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος όταν έκανε λόγο για χρήση του νέου ονόματος των Σκοπίων, erga omnes. Το μόνο που θα χρησιμοποιείται erga omnes, είναι η ονομασία του γειτονικού κράτους ως Βόρεια Μακεδονία Σε σχέση με την εθνικότητα «Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται ότι θα αναγράφεται έτσι σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.


Σε σχέση όμως με τα άλλα δημόσια έγγραφα των Σκοπίων, δεν γίνεται αναφορά, πώς θα αναγράφεται. Επίσης αναφέρεται ότι η επίσημη γλώσσα, θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», σκέτο, χωρίς καμία επεξήγηση. Όλα τα επίσημα έγγραφα δηλαδή θα αναγράφουν, ως επίσημη γλώσσα την «Μακεδονική». Η επεξήγηση η οποία αναφέρεται στο άρθρο 7 της Συμφωνίας, δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται, καθώς το άρθρο έχει διευκρινιστικό ρόλο, στις έννοιες «Μακεδόνας» και «Μακεδονική», χωρίς να είναι δεσμευτική η αναγραφή αυτών των διαφοροποιήσεων σε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, με το άρθρο 1 παρ.3 α της Συμφωνίας, οι αλλαγές στις πινακίδες των αυτοκινήτων θα αλλάξουν σε NM και σε ΝΜΚ.




Για όλους τους άλλους σκοπούς οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και ΜKD, όπως επισήμως έχουν αποδωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης. Οπότε υπάρχει διπλή ονομασία στις πινακίδες, άλλη για τα αυτοκίνητα άλλη για όλες τις άλλες χρήσεις, η σημερινή MK που παραπέμπει στο σκέτη Μακεδονία.


Το δεύτερο ψέμα Τσίπρα για το Σκοπιανό: Severna Makedonija


Το δεύτερο ψέμα του Αλέξη Τσίπρα γύρω από τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ αφορά την ονομασία Severna Makedonija. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος ανέφερε χαρακτηριστικά: Συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι στη συμφωνία που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, τόσο στο αγγλικό κείμενο όσο και στο ελληνικό κείμενο, δεν υπάρχει αναφορά καμία στο Severna Makedonija. Έπρεπε να περάσουν πάνω από 24 ώρες και να έρθει η συνέντευξη στην ΕΡΤ για να ξεκαθαρίσει απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά, ότι δεν πρόκειται για αμετάφραστη ονομασία, κάτι που δεν ήταν σαφές από το χθεσινό του διάγγελμα. Διευκρίνισε δε ότι θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους το πώς θα αναγνωρίζει την πΓΔΜ εφεξής.

Το επικίνδυνο ψέμα Τσίπρα για το Σκοπιανό: Αλλάζει τα ελληνικά βιβλία

Μία πολύ σοβαρή λεπτομέρεια της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι και αφορά τη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής των δύο χωρών, η οποία θα εξετάσει τα βιβλία και το περιεχόμενό τους. Συγκεκριμένα με το άρθρο 8 παρ.5, ανοίγει ο δρόμος για διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει οποιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια, και βοηθητικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται από τις δύο χώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει αντιρρήσεις και να ζητήσει αλλαγές για πράγματα που περιλαμβάνονται στα ελληνικά βιβλία.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο δεν ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό του διάγγελμα αλλά δεν περιλαμβανόταν στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτόχρονα, με το άρθρο 8 παρ.3, διαχωρίζει τα αρχαιολογικά τεχνουργήματα από την αφαίρεση του συμβόλου του ήλιου της Βεργίνας τα οποία και θα τον διατηρήσουν.



parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη