24 Ιουν 2018

Σε αστυνομικό κλοιό η ανώτατη επιτροπή στην Άγκυρα

Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες στην εκλογική περιφέρεια Καρατσομπάν της πόλης
Ερζερούμ στην Ανατολική Τουρκία δίνουν το στίγμα για το κλίμα που επικράτησε κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Τουρκία.

Σοβαρές καταγγελίες για περιπτώσεις εξόφθαλμης νοθείας έχουν κατατεθεί για τις περιοχές Σούρουτς και Ούρφα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.



Η απόφαση των αρχών να αποκλείσουν τις εγκαταστάσεις της ανώτατης εκλογικής επιτροπής στην Άγκυρα προδίδει και τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος Ερντογάν ως προς τη διαχείριση του αποτελέσματος.

Αν και εφόσον υπάρξουν διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών ή συγκεντρώσεις, τότε είναι σαφές πως θα εκληφθούν ως αντικαθεστωτικές, τρομοκρατικές ή ακόμα και πραξικοπηματικές

Βεβαίως στα μεγάλα αστικά κέντρα μειώνονται οι δυνατότητες νοθείας στα εκλογικά κέντρα, ωστόσο παραμένει έντονη η εντύπωση πως κάποια στιγμή μέσα στις 2 επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί ένα αποτέλεσμα, το οποίο στη συνέχεια με διάφορους τρόπους θα επικυρωθεί από την ανώτατη εκλογική επιτροπή.

Αν και εφόσον υπάρξουν διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών ή συγκεντρώσεις, τότε είναι σαφές πως θα εκληφθούν ως αντικαθεστωτικές, τρομοκρατικές ή ακόμα και πραξικοπηματικές, οπότε η αντιμετώπιση τους θα είναι η ανάλογη.

Σε ένα τέτοιο κλίμα φόβου εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων, η οποία άρχισε στις 17.00. Υπάρχουν εκλογικοί παρατηρητές, οι οποίοι παρακολούθησαν τη διαδικασία, ωστόσο είναι ασαφές αν κατάφεραν να εισέλθουν και να εκτιμήσουν με ασφάλεια το αν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες, κυρίως από τον τουρκικό νότο, πως σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα οι εκλογικοί παρατηρητές εκδιώχθηκαν και μάλιστα βίαια.



Yπάρχουν πληροφορίες, κυρίως από τον τουρκικό νότο, πως σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα οι εκλογικοί παρατηρητές εκδιώχθηκαν και μάλιστα βίαια

Υπάρχουν, επίσης, ασφαλείς πληροφορίες ότι σε εκλογικό τμήμα, σε κουρδική περιοχή της νοτιονατολικής Τουρκίας, υποψήφιος του κόμματος Ερντογάν AKP προσήλθε σε εκλογικό τμήμα με ένοπλη συνοδεία, μεταφέροντας εκλογικούς φακέλους και απαίτησε να τοποθετηθούν στην κάλπη. Επισημαίνεται πως ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος επιτρέπει στην εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού κέντρου να θεωρήσει νόμιμα ψηφοδέλτια ακόμα και τους φακέλους που δεν φέρουν σφραγίδα.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, έτσι ώστε με την παρουσία τους να διασφαλίσουν τη σωστή εξέλιξη της διαδικασίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη