1 Ιουν 2018

Οι Σκοπιανοί πήραν ότι ήθελαν και ετοιμάζονται να τηλεφωνήσουν στον Α.Τσίπρα: Μόνο εμπόδιο… ο ελληνικός λαός

Για δεύτερη φορά χθες ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ μετά από τη συνάντηση για ενημέρωση που είχε με τον
υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι παραμένει αντίθετος στη χρήση μιας νέας ονομασίας «έναντι όλων».

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Εκτίμησή μας είναι ότι και ο Σκοπιανός πρόεδρος παίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο, ώστε να γίνει
αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, είτε τελικώς μια σύνθετη ονομασία με κάποια υπόσχεση για το μέλλον ώστε αυτή να είναι για όλες τις χρήσεις (ως γνωστόν οι υποσχέσεις καταπατούνται) είτε την χειρότερη δυνατή ονομασία για την Ελλάδα που να παραπέμπει σε αλυτρωτισμό και «ενοποιήσεις», όπως τις «Μακεδονία του Κρουσόβου» και «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί τότε θα δεχτούν ως erga omnes.

Με ονομασίες όπως αυτές να ξέρουν όλοι ότι η οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση που περιμένει η Αθήνα, καθίσταται «κενό γράμμα»

Διότι απλούστατα ο αλυτρωτισμός θα εμπεριέχεται εντός του ίδιου του ονόματος.

Να πούμε επίσης ότι εφόσον γλώσσα και ταυτότητα θα διατηρηθούν «μακεδονικές» τότε αυτομάτως τα Σκόπια θα βάλουν «χέρι» και στην ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας.

Η γλώσσα άλλωστε εκεί αποσκοπεί

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζ.Ζάεφ έχει ζητήσει και εξασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε δηλώσεις που θα τον φέρουν σε δυσμενή θέση, έχει δηλαδή το ελεύθερο των κινήσεων.

Αν τελικώς συμφωνήσουν όλοι στα Σκόπια τοτε μπορεί να υπογραφεί το Διεθνές Σύμφωνο για την αλλαγή του ονόματος στις Πρέσπες, το οποίο θα συνοδευθεί και από δημόσια δήλωση στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια θα εγκριθεί από την Βουλή της ΠΓΔΜ και τότε η Ελλάδα θα ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί στη γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και θα δεσμευθεί πως θα συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν θα έχει εγκριθεί η συμφωνία και στο δημοψήφισμα, το οποίο προγραμματίζεται για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Εμείς εκτιμούμε ότι και η σκοπιανή αντιπολίτευση συμμετέχει στο παιχνίδι αυτό το οποίο όπως εξελίσσεται είναι απόλυτο κέρδος για τους Σκοπιανούς.

Παίρνουν σύνθετη ονομασία, ταυτότητα και γλώσσα και είναι πολύ κοντά στο να επιβάλλουν και ιστορικούς συμβολισμούς, αλλά ακόμα και αν δεν το καταφέρουν θα έχουν πάρει τα μέγιστα δυνατά κέρδη ενώ η Ελλάδα θα έχει υποστεί τις μέγιστες δυνατές απώλειες.

Στο τραπέζι παραμένει το σλαβικό όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), αν και ο Ζάεφ το έδωσε στη δημοσιότητα με στόχο να το κάψει και να προωθήσει άλλο.

Σύμφωνα την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Κοτζιάς στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, δεν ετέθη ζήτημα αλλαγής του ονόματος της γλώσσας και της εθνότητας. Με άλλα λόγια θα συνεχίσουν να ονομάζονται «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους «μακεδονική».

Σαν «τυρί» πάντως προσφέρθηκε και το ζήτημα της Εκκλησίας. Η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την επαναφορά της σε εκκλησιαστική κανονικότητα υπό το παραδοσιακό όνομά της «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής» όμως αυτό διαψεύδεται από τα Μίντια των Σκοπίων.

Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Ζάεφ να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Πατριάρχη και να αρνηθεί ότι αφαίρεσε τον όρο «Μακεδονία» από την τοπική Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσνιακόφσκι «ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έστειλε μια αναφορά για την επίλυση του μακρόχρονου εκκλησιαστικού ζητήματος. Στην αναφορά, που στάλθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν ζητήθηκε να διαγραφεί η λέξη «Μακεδονία»».

Όπως μεταδίδουν, εξάλλου, τα σκοπιανά ΜΜΕ στους κόλπους της σχισματικής Εκκλησίας ξέσπασε εμφύλιος.

Τρεις επίσκοποι ζητούν συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και ψηφοφορία γι’ αυτή την απόφαση, που έγινε σε συντονισμό, όπως λένε, από τον επικεφαλής επίσκοπο Στέφανο, πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Μην κοροϊδευόμαστε είναι μια κίνηση «δόλωμα» για να πιαστεί η Ελλάδα στην «φάκα». Το ζήτημα της σκοπιανής Εκκλησίας δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο για την Ελλάδα, αποτελεί αυτό που είναι, ένα εκκλησιαστικό ζήτημα, έχει τη σημασία του αλλά ως εκεί.

Αυτό που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες θα είναι η τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα.

Και γιατί να μη γίνει άλλωστε; Αφού οι Σκοπιανοί έχουν κερδίσει τα πάντα (τουλάχιστον στις προθέσεις). Αυτό που ξέρουν πολύ καλά ότι θα αποτελέσει πρόβλημα για αυτούς είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και όχι της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

pronews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη