28 Ιουλ 2018

Nτροπή

Αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, Τόσκας και Τζανακόπουλος καθώς και οι δύο
αρχηγοί, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, το Μαξίμου φέρεται να αντιλαμβάνεται πώς το πολιτικό κόστος από την διαχείριση της ίδιας της πύρινης καταστροφής και της συνεπαγόμενης τραγωδίας υπερβαίνει κατά πολύ τους σχεδιασμούς του.

Η απόφαση του Μαξίμου και του πρωθυπουργού προσωπικά να υιοθετηθεί μία πολιτική γραμμή καθαρά αμυντική με βασικό γνώμονα την άποψη «Δεν κάναμε λάθη – Το φυσικό φαινόμενο (η πυρκαγιά) ήταν υπέρμετρα ισχυρό για τα ανθρώπινα μεγέθη- τα πολεοδομικά εγκλήματα του παρελθόντος επέτειναν την τραγωδία» δεν λειτούργησε πειστικά ως προς την κοινωνία.

Αυτό ήταν και το συναγόμενο συμπέρασμα από την ατυχή έως και προκλητική εν πολλοίς στάση των αρμοδίων κατά την συνέντευξη τύπου της Πέμπτης.

Επιπροσθέτως η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με μία παρατεταμένη «σιωπή αναμονής», χωρίς κραυγές και κορώνες, εγκλώβισε αντί να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση και το Μαξίμου. «Ο Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του» ήταν το τελικό συμπέρασμα αργά το βράδυ της Πέμπτης όταν όλα έδειχναν πώς η παρέμβαση Τόσκα – Τζανακόπουλου αλλά και των αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας επέτειναν την εντύπωση πώς επρόκειτο για μία παράσταση – παρωδία με χαρακτηριστικό έλλειμμα πολιτικού θάρρους.

Στο παρασκήνιο επιβεβαιωνόταν από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου πώς όντως ο Νίκος Τόσκας είχε υποβάλλει την παραίτηση του με τον πρωθυπουργό να αρνείται πεισματικά να την κάνει αποδεκτή. Μάλιστα λέγεται πώς ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να «περιμένει τον ανασχηματισμό για να αποχωρήσει». Πρόκειται στοιχείο που καταδεικνύει πώς τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα από την τραγωδία πρυτάνευαν αμυντικά ανακλαστικά πολιτικάντικου χαρακτήρα παρά ανακλαστικά ώριμης και πολιτικά θαρραλέας αντιμετώπισης των πολιτικών επιπτώσεων που προκάλεσε η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη καταστροφή του 21ου αιώνα.

Το περιβάλλον του Νίκου Τόσκα τον παρότρυνε μέχρι και το πρωί της Παρασκευής να επιμείνει στην παραίτηση του έτσι ώστε να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση με κάποια ίχνη αξιοπρέπειας.

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η στάση της Ρένας Δούρου η οποία εξ' αρχής καλλιεργούσε φιλοδοξίες πολιτικής αναρρίχησης συγκροτώντας συμμαχίες ακόμη και ανίερες για την «επόμενη ημέρα» στην Κουμουνδούρου αλλά και του επίσης σφόδρα φιλόδοξου Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος ως Υπουργός Εσωτερικών φέρει ακέραια την ευθύνη για την Πολιτική Προστασία. Και οι δύο αυτοί πολιτικοί παράγοντες, η μία ως Περιφερειάρχης και ο άλλος ως μέλος της άτυπης κομματικής Τρόικας που κυβερνά, απείχαν επιδεικτικά της όποιας εμπλοκής τους σε συνεντεύξεις ή δημόσιες εμφανίσεις αφήνοντας τον Τόσκα και τον Τζανακόπουλο «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από κομματικούς κύκλους.

Η σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου για το απόγευμα της Παρασκευής οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Μαξίμου επιχειρεί πλέον την «συλλογικοποίηση των ευθυνών» και της όποιας πολιτικής ενοχής και δι΄ αυτού του τρόπου την διάχυση τους.

Είναι προφανές πώς για τους γνωρίζοντες τα του Μαξίμου τεκταινόμενα, το σχέδιο – σενάριο του δομικού ανασχηματισμού με στόχο την διαμόρφωση του πολιτικού σχήματος που θα οδηγήσει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, κερδίζει έδαφος. Καλά πληροφορημένοι κομματικοί παράγοντες στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την βεβαιότητα πώς ο ανασχηματισμός επισπεύδεται προκειμένου να επιχειρηθεί η αλλαγή πολιτικής ατζέντας χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ωστόσο εάν και κατά πόσο αυτό το εγχείρημα θα προσδώσει δυναμική στο Μαξίμου. «Μετά το Μακεδονικό είχαμε τους Ρώσους και μετά το μέτωπό με την Μόσχα είχαμε του νεκρούς στο Μάτι και την τραγωδία . Δεν υπήρξαν παρενθέσεις ανάσας» σημειώνουν με νόημα κύκλοι του Μαξίμου θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξουν πώς «το πολιτικό σύστημα Μαξίμου μένει από πολιτικά καύσιμα και προσπαθεί να πάρει ανάσες με ανακυκλωμένα υλικά».

Το πρωί της Παρασκευής το πολιτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί υπό την αρνητική επίδραση της συνέντευξης τύπου Τζανακόπουλου – Τόσκα (θα πρόσθετε κανείς και των δύο αρχηγών που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα αλλά επαγγελματίες) ήταν καταθλιπτικό τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Μαξίμου.

Οι παρεμβάσεις που προετοιμάζονται σε Καστελόριζο και Πνύκα με την ευκαιρία της εξόδου από το Πρόγραμμα Στήριξης στα τέλη Αυγούστου δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν μία πολιτική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη περί απουσία πολιτικής τόλμης και ευθιξίας απέναντι σε ένα μείζον γεγονός εθνικής εμβέλειας το οποίο σόκαρε τους πολίτες και κατέδειξε την γύμνια των θεσμών αλλά και το έλλειμμα ευθύνης των αιρετών σε όλους του βαθμούς με μοναδική εξαίρεση όπως πανθομολογείται του Γιώργου Καμίνη ο οποίος έδρασε αυτοβούλως και αποτελεσματικά απομακρύνοντας τα εκατοντάδες παιδιά από τις κατασκηνώσεις καθώς και εκείνα με ειδικές ανάγκες που παραθέριζαν στην υπό άμεση απειλή περιοχή.







zougla.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη