23 Ιουλ 2018

ΝΑΤΟ: Μια συμμαχία που “μοιραία” θα αυτοκαταστραφεί;

Το ΝΑΤΟ έχει μεγαλώσει πολύ, 29 Έθνη στηρίζουν την μεγάλη στρατιωτική συμμαχία.


Τα τελευταία 30 χρόνια το ΝΑΤΟ, μεγαλώνει συνεχώς. Χώρες όπως η Λιθουανία και η Λετονία γνωστές για το αντιρωσικό τους «πνεύμα», έχουν εισέλθει στην συμμαχία.

Η Γεωργία και η Ουκρανία επίσης θέλουν να εισέλθουν στην συμμαχία. Το ΝΑΤΟ λοιπόν, μεγαλώνει διαρκώς σε μέγεθος αλλά όχι και σε χρήματα. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, πολλές φορές έχει δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ δεν…συμφέρει.


Οι «Τζαμπατζήδες» σύμμαχοι έχουν εκνευρίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος βλέπει ότι η χώρα του βάζει «βαθιά το χέρι της στην τσέπη της» χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα. Ο Τραμπ ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει δηλώσει ότι αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει σύντομα, θα σηκωθεί και θα φύγει από το ΝΑΤΟ.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, πέτυχε να πάρει τις υποσχέσεις των συμμάχων. Οι υποσχέσεις αυτές, έχουν να κάνουν με την αύξηση των δαπανών (για το ΝΑΤΟ).

Όπως και να έχει ο Τραμπ δεν βλέπει με καλό μάτι την συμμαχία για τρεις βασικούς λόγους.

Ο 1ος λόγος είναι Οικονομικός όπως διαβάσατε παραπάνω.

Ο 2ος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο στρατιωτικό όφελος. Οι Αμερικάνοι δεν νιώθουν πιο ασφαλείς ή πιο δυνατοί επειδή ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αφού στην ουσία ΝΑΤΟ=ΗΠΑ.

Ο 3ος και πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Τραμπ δεν βλέπει με καλό μάτι την συμμαχία, είναι η σύγκρουση με την Ρωσία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει πολεμικό κλίμα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην Ρωσία.

Επίσης είναι γεγονός, ότι κάθε Κράτος που μπαίνει στο ΝΑΤΟ, αναγκαστικά είναι πιο αδύναμο από τις ΗΠΑ στρατιωτικά, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να παίρνουν το βάρος της προστασίας (του κάθε νεοεισερχόμενου Κράτους).

Όσο περισσότερο μεγαλώνει το ΝΑΤΟ, τόσο λιγότερο ισχυρό γίνεται.




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη