Ξεφυλλίζουν το καλεντάρι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας τον πλέον κατάλληλο
χρόνο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογιστούν είναι πολλές και η εξίσωση που θα δώσει το βέλτιστο εκλογικό αποτέλεσμα ιδιαιτέρως δύσκολη.Το προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ -και ειδικά η παράσταση νίκης- φέρνει μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τις κατάλληλες ημερομηνίες για τις κατάλληλες ανακοινώσεις.
Δύο από τα θέματα που έχουν ανοίξει και η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα μπορέσουν να δώσουν προεκλογική ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος για τρίτη συνεχή χρονιά και οι ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων, καθώς έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι μπορεί και να μην περικοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Ο πιο ενδεδειγμένος χρόνος για τις σχετικές ανακοινώσεις, αν όλα πάνε καλά στον κυβερνητικό προγραμματισμό, είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκεί, εκτός όλων των άλλων προεκλογικών εξαγγελιών που θα ακουστούν, αναμένεται ότι θα κλείσει με κάποιο τρόπο το μάτι στους βορειοελλαδίτες, προσφέροντας κάποια αντισταθμίσματα στην επαχθή συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλωστε, η κυβέρνηση παίρνει βαθιά ανάσα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, χαρίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα πολύτιμο πολιτικό χρόνο.
Επομένως, στην περίπτωση που το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει να πάει σε εκλογές με προεκλογική ασπίδα την προσδοκία των πολιτών για το κοινωνικό μέρισμα, κάποιο θετικό νέο για τις συντάξεις ή με τα συνηθισμένα ήξεις-αφήξεις των κυβερνητικών στελεχών για το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε το πιθανότερο διάστημα για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι οι φθινοπωρινοί μήνες.
Σε αυτή την περίπτωση το βάρος της ψήφισης της συμφωνίας πέφτει στις ώμους των επόμενων, οπότε όλα καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να ροκανίσει τον πολιτικό χρόνο, να περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ και να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για ψήφιση στην Βουλή, οι εκλογές μεταφέρονται για τους ανοιξιάτικους μήνες –στο σενάριο αυτό πιθανή είναι η διπλή κάλπη τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές (23 με 26 Μαΐου). Προαπαιτούμενο, βεβαίως, είναι να έχει βρει τα… κουκιά για να περάσει τη συμφωνία, είτε με τον Πάνο Καμμένο είτε με κάποιες άλλες εφεδρείες.
Όπως και να έχει, σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ως αυτή που κατάφερε να λύσει ένα χρονίζον εθνικό θέμα, ενώ μπορεί να ελπίζει ότι κάπου στο μεσοδιάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει το στραβοπάτημα.
Το στοίχημα είναι εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να περιμένει ρισκάροντας με ό,τι απρόβλεπτο μπορεί να προκύψει στο διάστημα μέχρι την άνοιξη ή θα θελήσει να πάει στα (πιο) σίγουρα στην κάλπη με την καλλιέργεια προσδοκιών και ελπίδων στους ψηφοφόρους.
Φθινόπωρο ή άνοιξη, η προεκλογική μάχη θα είναι άγρια και πολωμένη, με το αποτέλεσμα να μοιάζει προδιαγεγραμμένο και το στοίχημα να παίζεται στο θέμα της αυτοδυναμίας.