11 Ιουλ 2018

Οργή Μόσχας για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – Στο στόχαστρο η Αθήνα – Τι δεν περίμεναν να συμβεί ποτέ οι Ρώσοι

Σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία προωθεί με όλες τις δυνάμεις της την
είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Όπως διαβάσατε πριν από λίγο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πλήρως ταυτισμένη μα τα δυτικά συμφέροντα, απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες.

Ο λόγος δείχνει να είναι η παρέμβαση στο θέμα των Σκοπίων και η άρνηση της Μόσχας να


μπουν στο ΝΑΤΟ, μετά την απόσυρση του ελληνικού βέτο (το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στο κρατίδιο των Βαλκανίων), η οποία ακολούθησε την υπογραφή συμφωνίας παράδοσης του ονόματος «Μακεδονία» στις Πρέσπες.

Σύμφωνα Reuters, η προοπτική αυτή φαίνεται να μην αρέσει στη Ρωσία, που βλέπει την επιρροή της στην περιοχή να μειώνεται.

«Για εμάς ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση» σχολιάζει ο Αρταν Γκρούμπι, βουλευτής του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ. «Η πρόσκληση να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ήμασταν στην αίθουσα αναμονής για πάρα πολύ καιρό» λέει ο βουλευτής αναφερόμενος στο βέτο της Ελλάδας στο Βουκουρέστι το 2008, όταν η κυβέρνης Καραλαμνλή είπε «όχι» στην είσοδο των Σκοπίων στην Δυτική Συμμαχία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Σκόπια έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην επιθυμία της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και προειδοποίησε πως η ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει ένας «δικαιολογημένος στόχος», αν οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία συνεχίσουν να είναι τεταμένες.

Ο Πούτιν έχει καταδικάσει την μεταψυχροπολεμική επέκταση του ΝΑΤΟ στην Βαλκανική.

Όπως σας έχουμε γράψει, οι Ρώσοι, ως αντίβαρο στα σχέδια του ΝΑΤΟ, τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, δεν επιθυμούν ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ποτέ ενιαίος νατοϊκός χώρος «Ελλάδας-Σκοπίων-Κοσόβου».

Γιατί τότε είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία»;

Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι «έτρεξαν», μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και αναγνώρισαν πρώτοι την ύπαρξή των Σκοπίων με το ανιστόρητο «συνταγματικό» τους όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με σκοπό να κερδίσουν την συμμαχία τους.

Δεν περίμεναν προφανώς πως η Ελλάδα θα έφτανε στο σημείο να αποδεχθεί την παράδοση του όρου «Μακεδονία», προκειμένου αυτά να μπουν εν τέλει στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι Σκοπιανοί γνωρίζουν πως η Ρωσία δεν είναι σε θέση να τους βοηθήσει, καθότι δεν υπάρχει τρόπος να στηριχθούν από την απομακρυσμένη Ρωσία. Ίσως αν υπήρχε θαλάσσιος χώρος, η ρωσική στήριξη θα μπορούσε να έρθει, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Συρία.

Με τα δεδομένα όμως που υπάρχουν οι Σκοπιανοί «ψηφίζουν» ΝΑΤΟ. Σε αυτό βοηθά η ελλαδική κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία είναι προσηλωμένη, όσο καμία άλλη, στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Έτσι, όμως η Ελλάδα, κόντρα μάλιστα στα συμφέροντά της, έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ρωσία, προχωρώντας σε απελάσεις Ρώσων λόγω Σκοπίων.

Ενδεχόμενα μάλιστα ο ρωσικός παράγοντας να έχει κινητοποιηθεί, με σκοπό την στήριξη αλλαγής πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις, μιας και η συμφωνία δεν έχει ακόμα κυρωθεί.






 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη