10 Ιουλ 2018

Η ΝΔ… τυλίγει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στις τροπολογίες

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το μονοπάτι είχε χαραχθεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη,

στη διάρκεια της πρωτολογίας του από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει να σφίξει τον κλοιό στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ακολουθώντας τη στρατηγική των τροπολογιών, με τη λογική της αντεπίθεσης να έχει στο μενού της δύο κυρίαρχα στοιχεία των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Το πρώτο σχετίζεται με την περικοπή των συντάξεων, τη στιγμή που στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου εξακολουθούν να… παίζουν την επικοινωνιακή κολοκυθιά όσον αφορά στο ενδεχόμενο να παγώσει το μέτρο. Το δεύτερο σχετίζεται με το πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Η "γαλάζια" πίεση προς τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες λαμβάνει χαρακτηριστικά καθημερινής κίνησης.

Όσο, δε, το τσεκούρωμα των αφηγημάτων του Μεγάρου Μαξίμου πραγματοποιείται μέσα από συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, το στοίχημα της διεύρυνσης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων έρχεται ως κυρίαρχο συστατικό της επικοινωνίας του προγραμματικού λόγου της οδού Πειραιώς, με ορόσημο την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε χθες στη Βουλή την τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων, πετώντας το γάντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το συγκυβερνήτη του, πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, να λάβουν θέση σαφή. "Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα βγαίνει με "καθαρό” τρόπο από τα μνημόνια και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το ψηφισμένο αυτό μέτρο.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταργήσει τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ως ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη, τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της", τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία-αιχμή της "γαλάζιας" στρατηγικής.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν ότι η παράταξη ουδέποτε ψήφισε τις περικοπές στις συντάξεις, που φέρουν τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου. "Αυτές οι περικοπές δεν υπήρχαν στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 και ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα, καθώς ήταν το τίμημα των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να τηρούν εμπρόθεσμα τις δεσμεύσεις τους. Με απλά λόγια μόνοι τους δέχθηκαν να κόψουν ξανά τις συντάξεις από τις αρχές του 2019, μόνοι τους τις υπέγραψαν και μόνοι τους τις ψήφισαν ακόμη και στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο σχέδιό τους πριν από 15 ημέρες. Τις έχουν μάλιστα συμπεριλάβει στο Ολιστικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και στην πρόσφατη Αναλογιστική Μελέτη για το Ασφαλιστικό. Εάν, λοιπόν, το μετάνιωσαν ας κάνουν εδώ και τώρα πράξη τη μετάνοιά τους ψηφίζοντας την τροπολογία που καταθέσαμε", σημειώνουν κύκλοι της οδού Πειραιώς.


Στο μέτωπο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, οι κινήσεις δείχνουν προς την κατάθεση ακόμα μίας τροπολογίας, η οποία θα ενσωματώνει το πλαίσιο σκέψης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό έχει έρθει στο προσκήνιο ήδη από το 2016.

"Έχουμε συνδέσει την υπόθεση της κατάτμησης της Β΄Αθηνών, που ήταν μία πρόταση, την οποία έκανε ο κ. Μητσοτάκης μόλις εξελέγη βουλευτής, με την ψήφο των αποδήμων. Και θα πω γιατί. Γιατί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι αυτονόητο δικαίωμα. Συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θα πάμε και σε επανακατάθεση της πρότασής μας. Δεν ξεχνάμε το ζήτημα. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μένουν στο εξωτερικό. Συμβαίνει παντού", σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, τη στιγμή που στην οδό Πειραιώς σχολιάζουν ότι το θέμα του σπασίματος των μεγάλων περιφερειών είναι πάγια "γαλάζια" πρόταση, η οποία υποστηρίζεται διαχρονικά και σθεναρά και από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

"Πρέπει να κατατμηθεί η Β΄ Αθηνών και η περιφέρεια Αττικής και ταυτόχρονα να αποκτήσουν άμεσα σε αυτές τις εκλογές δυνατότητα ψήφου από τον τόπο της διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήσει το αυτονόητο αυτό αίτημά, θα πληροφορηθεί τι θα γίνει με την δική του πρόταση τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Μέχρι τότε, οφείλει με πειστικό τρόπο να απαντήσει γιατί αρνείται ακόμη και να συζητήσει την χορήγησης της δυνατότητας της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Οι διάφορες επιτροπές που δήθεν αντιπροτείνει είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη, ρεαλιστική και δεν χρειάζεται περισσότερο από 1,5 μήνα προετοιμασίας, για να τεθεί σε εφαρμογή από τις επόμενες κιόλας εκλογές", τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.



.capital.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη