29 Ιουλ 2018

Διευκρινήσεις της Περιφέρειες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτω

Την προβλεπόμενη διαδικασία για την κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου, γνωστοποίησε
με ενημέρωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Τα όσα έχουν με την πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξαν το πρόβλημα που υπάρχει με τα αυθαίρετα και τις συνέπειες που έχουν.

Κάτι που προκάλεσε δημοσιεύματα σχετικά με την τύχη όσων κατοικιών δεν είναι νόμιμες και κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Με ενημέρωσή της, η Περιφέρεια Αττικής ξεκαθάρισε τι ισχύει...

Η Περιφέρεια Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και για την έγκυρη πληροφόρησή τους, ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και κατεδάφισης παράνομων κατασκευών στα ρέματα:

Η διαδικασία χαρακτηρισμού αυθαίρετων κατασκευών (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 267/1998) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων (οι οποίες γνωρίζουν τις κατασκευές εντός των ρεμάτων ή των παραρεμάτιων ζωνών) και εκκινεί με τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων αυτοψίας από αυτούς. Οι εκθέσεις αυτές, αφού καταστούν οριστικές (με την πάροδο προθεσμίας 30 ημερών χωρίς υποβολή ένστασης ή απόρριψη τυχόν ένστασης από το αρμόδιο όργανο), αποστέλλονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι αρμόδια (άρθρο 280 του ν. 3852/2010) για την εκτέλεση αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ή κατασκευών.

Δύο διευκρινίσεις: 1η: Δεν πρέπει να συγχέονται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με τις Περιφέρειες (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) «Πρόγραμμα Καλλικράτης).

2η διευκρίνιση: ο νόμος 4495/2017 (ΦΕΚ Α΄ 167) «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», που προβλέπει τη μεταβίβαση μέρους των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ λόγω της εκκρεμότητας έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος από το αρμόδιο Υπουργείο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη