21 Ιουλ 2018

Στο «μικροσκόπιο» της Εφορίας για αδήλωτα εισοδήματα, δάνεια και συμβάσεις: Ποιοι θα ελεγχθούν

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει στο αμέσως επόμενο διάστημα
σειρά παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, με στόχο τη φορολογητέα ύλη η οποία δεν δηλώνεται.

Πρόκειτα ουσιαστικά για το αδήλωτο εισόδημα δεν περνά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και έτσι απαιτούνται νέου τύπου παρεμβάσεις.


Σύμφωνα με το Capital.gr, η σημαντικότερη από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα στοιχεία όλων των δανείων που έχουν δοθεί στους φορολογούμενους.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επεκτείνουν το μητρώο τραπεζικών καταθέσεων, δημιουργώντας ένα υποσύστημα μητρώου τραπεζικών δανείων προκειμένου να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον πιο αποτελεσματικό υπολογισμό πραγματικών εισοδημάτων των ελεγχόμενων.

Με την πρόσβαση των ελεγκτών στα δεδομένα όλων των τραπεζικών δανείων θα γίνει εφικτός σε σύντομο χρονικό διάστημα ο εντοπισμός φορολογούμενων που:

– προχωρούν σε μερική ή πλήρη αποπληρωμή των τραπεζικών τους δανείων χωρίς να δηλώνουν τα ποσά των σχετικών δαπανών στις φορολογικές τους δηλώσεις για να αποφύγουν το πόθεν έσχες.

– λαμβάνουν δάνεια μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν την απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και στη συνέχεια, πολλές φορές μετά από μερικούς μήνες, προχωρούν σε πλήρη αποπληρωμή του δανείου

– συνάπτουν δανειακές συμβάσεις για υψηλά ποσά δανείων τα οποία όμως δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δηλώνουν. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που φορολογούμενοι με ελάχιστα εισοδήματα έχουν λάβει υψηλά ποσά δανείων μέσω της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό (μετοχές, ακίνητα κλπ).
inRead Advertisement by VIDADS since 2011

Ουσιαστικά με τη δημιουργία του μητρώου τραπεζικών δανείων οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεγχόμενων.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου εκδίδει μια εντολή φορολογικού ελέγχου σε ελεύθερο επαγγελματία για τη διαπίστωση αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Μέσα από το μητρώο καταθέσεων που ήδη υπάρχει καταγράφει τις καθαρές εισροές ποσών στους λογαριασμούς του ελεγχόμενου.

Με το μητρώο τραπεζικών δανείων θα ενημερώνεται άμεσα για τα ποσά των δανείων που έχει λάβει ο ελεγχόμενος και αν αυτά τα δάνεια και τα ποσά που δαπανώνται για την εξυπηρέτησή τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο ελεγχόμενος.

Εκτός από το μητρώο τραπεζικών δανείων, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα έρχεται:

– η καθολική ηλεκτρονική τιμολόγηση για την καταπολέμηση των πλαστών και εικονικώντιμολογίων. Όλα τα τιμολόγια θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και θα καταγράφονται ως έσοδο για τους εκδότες και ως επαγγελματική δαπάνη για τους λήπτες. Με τον τρόπο αυτόν θα καταργηθεί και η ανάγκη χειρόγραφης τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από διοικητικό και οικονομικό κόστος

– η καθιέρωση του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής σε συνδυασμό με την επαναφορά του βιβλίου πελατών για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή

– η δημιουργία κριτηρίων στόχευσης για έλεγχο επιχειρήσεων που διενεργούν ενδοομιλικές συναλλαγές

– η κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων διάβρωσης φορολογικής βάσης μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη