21 Ιουλ 2018

Νέα Ζηλανδία: Εταιρεία καθιερώνει τετραήμερη εργασία χωρίς περικοπή μισθών

Θετικά αποτελέσματα είχε το πιλοτικό πρόγραμμα που
εφάρμοσε μια εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι εργαζόμενοι πήγαιναν στη δουλειά τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς όμως μείωση των μισθών.
Η δοκιμαστική περίοδος ήταν τόσο επιτυχημένη που ο διευθυντής της εταιρείας θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο τη μονιμοποίηση του μέτρου.
Η εταιρεία που ασχολείται με διαθήκες και trust funds, διεξήγαγε ένα πείραμα διάρκειας οκτώ εβδομάδων νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Οι 240 εργαζόμενοι σε 16 γραφεία που διατηρεί σε όλη τη χώρα διατηρούσαν πλήρη αμοιβή, ενώ έμεναν εκτός εργασίας τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής σε σύστασή του προς το διοικητικό συμβούλιο ζήτησε να συνεχίσει η ίδια πολιτική, καθώς μια ανάλυση αποκάλυψε ότι υπήρξε «εκρηκτική αύξηση» στην ικανοποίηση του προσωπικού χωρίς πτώση στην παραγωγικότητα.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος έγινε από δύο ανεξάρτητους αναλυτές, που προσπάθησαν να δουν τις επιπτώσεις του μέτρου στην εταιρεία και το εργατικό δυναμικό.
«Είδαμε μια εκρηκτική αύξηση στη δέσμευση και την ικανοποίηση του προσωπικού για τη δουλειά που κάνουν, αυξήθηκε η βούληση του προσωπικού να συνεχίζει να δουλεύει για την εταιρεία, χωρίς μείωση της παραγωγικότητας», δήλωσε ο διευθυντής στην New Zealand Herald.
Μάλιστα, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η παραγωγικότητα όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε σε αρκετές ομάδες.
Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη