16 Ιουλ 2018

Τραμπ προς Πούτιν: Θέλω «έκτακτη σχέση» με τη Ρωσία (upd)

Την ελπίδα ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα καταλήξουν σε μια «έκτακτη σχέση» εξέφρασε
ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινόντας τη συνάντηση κορυφής με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Η συνάντηση κορυφής ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ», «έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει «έκτακτη σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.

«Είναι υπέροχο να είμαι μαζί σας», δήλωσε ο Τραμπ στον Πούτιν στην αρχή της προγραμματισμένης 90λεπτης συνάντησης δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δώδεκα πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών παραβίασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Ειλικρινά δεν τα πάμε και πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια». «Είναι σχεδόν δύο χρόνια», πρόσθεσε. «Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε πολλά καλά πράγματα για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Τραμπ εκθειάζοντας στον Πούτιν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία.




«Θέλω να σας συγχαρώ για ένα πραγματικά σπουδαίο Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα από τα καλύτερα ποτέ» ανέφερε ακόμα ο Τραμπ.

Ο απρόβλεπτος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο εδώ και 18 μήνες, δηλώνει ότι ελπίδα του είναι να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον πρώην πράκτορα της KGB, που κρατά τα ηνία στη Ρωσία από το 2010.

Λίγο πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με ένα tweet όπου απέδιδε τις κακές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας σε... «βλακεία ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών» και στο «κυνήγι μαγισσών» που έχει εξαπολύσει, όπως υποστηρίζει, το FBI που ερευνά ενδεχόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Το μήνυμα προκάλεσε την ικανοποίηση της Μόσχας. «Συμφωνούμε», ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν δίστασε να «στήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ. Το αεροσκάφος του Πούτιν προσγειώθηκε στο Ελσίνκι το πρωί με 45 λεπτά καθυστέρηση, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να περιμένει στο ξενοδοχείο του προτού ξεκινήσει για το φινλανδικό προεδρικό μέγαρο.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη