15 Αυγ 2018

Την πάτησε ο Ερντογάν – Οι Άραβες δεν τον δανείζουν -Ρωσία και Κίνα «δεν μπορούν» -Ο Τραμπ «τον κατάλαβε»

Απεγνωσμένες προσπάθειες προς αναζήτηση χρηματικής βοήθειας από τρίτες χώρες και
ξένους επενδυτές καταβάλει ο Ερντογάν και η Κυβέρνησή του με σκοπό να σταματήσει την συνεχιζόμενη κατρακύλα της τουρκική λίρας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν –σύμφωνα με το κυπριακό Σίγμα– πως ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ζητώντας βοήθεια, ωστόσο, όπως αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές, ακόμη και ο Εμίρης που είναι ο μοναδικός του φίλος στην περιοχή, δεν δείχνει πρόθυμος να του δώσει χείρα οικονομικής βοήθειας.
Δεν του δίνει ο Εμίρης του Κατάρ όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί ήδη έχει δώσει πάρα πολλά δισ. στον Ερντογάν, είτε για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, είτε για προεκλογικούς σκοπούς και -όπως και να το δει κανείς- το Κατάρ δεν είναι ένα ανεξάντλητο «χρηματοκιβώτιο» για να χρηματοδοτεί τις μούρλες του Τούρκου ισλαμιστή ηγέτη.

Επίσης ο Εμίρης του Κατάρ αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες από τους άλλους Άραβες ότι είναι ο χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της διεθνούς τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Εάν και αυτή τη στιγμή υποστηρίξει τον Ερντογάν θα είναι σαν να υπογράφει τη θανατική του καταδίκη.

Την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ ετοιμάζει τηλεδιάσκεψη με χίλιους περίπου ξένους επενδυτές για να τους εξηγήσει γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή της Τουρκικής Προεδρίας στο twitter ο Ερντογάν κάνει μάλιστα λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων με περιφερειακές οργανώσεις όπως το BRICS, την Αφρικανική Ένωση και τον ASEAN.

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, πραγματοποίησε την Κυριακή μυστικό ταξίδι αστραπή στο Κουβέιτ προκειμένου να αναζητήσει οικονομική βοήθεια εν μέσω της αυξανόμενης νομισματικής κρίσης της Τουρκίας, αλλά δεν το εξασφάλισε, δήλωσε ανώνυμη πηγή στην ιστοσελίδα Ahval.

Ο Αλ Μπαϊράκ πραγματοποίησε 40λεπτη συνάντηση στο αεροδρόμιο της χώρας με τον υπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ Νάιφελ Αλ Χαϊράφ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μοχάμαντ Γ. Αλ-Χασέλ αναζητώντας χρηματική υποστήριξη αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, οι αξιωματούχοι του Κουβέιτ δεν έδωσαν καμία υπόσχεση στο θέμα.

Η περίπτωση Κίνας-Ρωσίας

Ο Guardian αναφέρει πως ο Ερντογάν, με τις δηλώσεις του για αναζήτηση «νέων συμμαχιών», υπονοεί ότι μπορεί να πιστεύει ότι υπάρχει μια εύκολη διαδρομή.
«Το πρόβλημα είναι ότι η κρίση της Τουρκίας συμβαίνει τώρα, ενώ οποιαδήποτε δάνεια από τη Ρωσία ή την Κίνα – που, εν πάσει περιπτώση, έχουν λόγους να μην αποδώσουν εξαιτίας της διαμάχη με τις ΗΠΑ – θα έφταναν αργά.

Κάποιος πρέπει να υποθέσει ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά, όπως έκανε και στην Αργεντινή τον Ιούνιο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Τουρκία δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ.

«Το μόνο αόριστα καλό νέο είναι ότι οι προειδοποιήσεις σχετικά με τη μετάδοση της κρίσης δεν αναβοσβήνουν με κόκκινο χρώμα.

»Λίγες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκτεθεί, αλλά το πρόβλημα της δανειοδότησης δεν είναι ολόκληρο το σύστημα.

»Σε μια μεγαλύτερη κρίση, οι επενδυτές θα πωλούσαν επίσης τα νομίσματα άλλων αδύναμων αναδυόμενων οικονομιών.

»Ο Ερντογάν έχει επιλέξει ένα μονοπάτι υψηλού κινδύνου» σημειώνεται.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη