27 Αυγ 2018

Τα βρόμικα παιχνίδια της Κυβέρνησης με τις περικοπές στις συντάξεις: Τι προτείνουν οι Βρυξέλλες, τι σχεδιάζει το Μαξίμου

Με τρικ και αλχημείες προσπαθεί η κυβέρνηση να καμουφλάρει τις άγριες περικοπές στις συντάξεις εκατομμυρίων
συνταξιούχων, που η ίδια έχει ψηφίσει, πιστεύοντας ότι έτσι θα τρενάρει τον δημοσκοπικό κατήφορο που μήνες τώρα έχει πάρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου, συνεπικουρούμενο από «φίλους» των Βρυξελλών (βλέπε Μοσκοβισί), επεξεργάζεται εδώ και μέρες ένα σχέδιο για να «κρύψει» τις περικοπές με το άπλωμά τους σε βάθος διετίας.

Το σχέδιο προβλέπει μεν την εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής κατά 18%, όχι όμως αμέσως, αλλά σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις που θα είναι κατά προτίμηση εξαμηνιαίες.

Με τη φόρμουλα των εξαμηνιαίων δόσεων οι περικοπές δεν θα εμφανιστούν μονομιάς στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019 που θα καταβληθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αν περάσει το σχέδιο από τους θεσμούς και το Eurogroup (εκεί εντοπίζεται η δυσκολία), στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα αποτραπεί το σοκ για τους συνταξιούχους, καθώς όταν σπεύσουν τον Δεκέμβριο στα ΑΤΜ, αντί για περικοπές, θα δουν αυξήσεις. Εστω και για έναν μήνα.

Με ποιον τρόπο; Με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ως κοινωνικό μέρισμα μαζί με τις συντάξεις: τη λεγόμενη «13η σύνταξη».

Είναι προφανές ότι η συνταγή έχει στόχο τη μετακύλιση του πολιτικού κόστους στην επόμενη κυβέρνηση.

«Αντί για περικοπές, μπορούμε να έχουμε και βελτιώσεις», ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ρεπορτάζ της «Αυγής», ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει 1 δισ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα το 2018 «και άλλο 1 δισ. μέσα στο 2019». Σύνολο 2 δισ. ευρώ. Γίνεται; Ολα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες και ως το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη των θεσμών έχουν γίνει ήδη κοινωνοί της φόρμουλας που προτιμά η κυβέρνηση για τις συντάξεις και ετοιμάζονται για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων,αρχής γενομένης από τις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η μετα-τρόικα έχει ειδοποιηθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ανοίξει το θέμα και ετοιμάζεται να μπει στη συζήτηση με το καλημέρα.

Αμέσως μετά την παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι «γνωστοί» μας Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (EKT) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Αγνωστο παραμένει αν σε αυτή τη φάση θα συμμετέχει το ΔΝΤ. Μετά τον γύρο των συζητήσεων στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την1η Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, συμπεριλαμβάνοντας κανονικά σε πρώτη φάση την εξοικονόμηση από τις περικοπές και αναμένοντας τα έσοδα του 10μήνου και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για κάνει τις όποιες αλλαγές επί τα βελτίω.

Ενδιαμέσως, στις 16 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είναι ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο λόγος του δεν περνάει πάντοτε στο Eurogroup, όπου αποφασίζουν τα κράτη-μέλη και ουσιαστικά ελέγχεται από τη Γερμανία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει στο τσεπάκι τη στήριξη του κ. Μοσκοβισί και οι δηλώσεις που έκανε αυτή τη βδομάδα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρουσιάζοντας την περασμένη Δευτέρα την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, ο επίτροπος ρωτήθηκε αν θα κοπούν οι συντάξεις και άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Σε πρώτη φάση είπε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές», για να προσθέσει τα εξής: «Η Ελλάδα είναι μια «κανονική» χώρα - θα εξετάσουμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει στις 16 Οκτωβρίου για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν».

Τυπικά, ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί θα κάνει την εισήγηση στο Eurogroup για τον Προϋπολογισμό του 2019, άρα και για την τελική φόρμουλα που θα επιλεγεί για τις συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές διακινούν το σενάριο ότι ακόμη και αν διαφωνήσει κάποιο άλλο μέλος των θεσμών, όπως το ΔΝΤ, η χρονική μετάθεση των περικοπών μπορεί να περάσει και μόνο με τις ευλογίες της Κομισιόν.


Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά με δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, ότι δεν θα αντιδράσουν οι Γερμανοί και τα άλλα κράτη-μέλη που συμμαχούν μαζί τους στο Eurogroup (Αυστρία, Ολλανδία και χώρες της Βαλτικής).

Δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από τις αγορές που θα ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τις αποδόσεις ελληνικών ομολόγων επηρεάζοντας και το κλίμα στο Eurogroup.
Εως και 18% χάνουν οι συνταξιούχοι

Ακόμη και αν εφαρμοστούν σταδιακά οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση είναι πολύ υψηλές. Τα ποσοστά περικοπών που βγάζει η τελική επεξεργασία κυμαίνονται ανά Ταμείο ως εξής:

-Δημόσιο (ένστολοι, πανεπιστημιακοί): Μείωση 15%-18%

-Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

-Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Περικοπή 18%

-Πρώην ΙΚΑ: Μεικτή εικόνα με αυξήσεις λίγων ευρώ στις χαμηλές συντάξεις και περικοπές ως 18% για τις πάνω από 1.200 ευρώ

-Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10%-18%

-ΤΣΑΥ - ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10%-18%
Εξάμηνη αναβολή των περικοπών στις συντάξεις προτείνουν οι Βρυξέλλες

Την αναβολή των περικοπών στις συντάξεις για ένα εξάμηνο ή τον περιορισμό της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις στο μισό απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου προτείνουν κατά τις πληροφορίες οι Βρυξέλλες.

Οι δύο αυτές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς που γίνονται εν όψει της ΔΕΘ, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συντάξεις πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα (χωρίς καμία περικοπή τον Ιανουάριο) τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Διαφορετικά, λένε πηγές που γνωρίζουν, όλοι θα θεωρήσουν ότι οι συντάξεις θα μειωθούν αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενώ υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη ματαίωση του μέτρου το 2019.





.lykavitos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη