5 Αυγ 2018

Τα ψιλά γράμματα του deal για τη σωτηρία της ΕΒΖ

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προσπαθειών, από το 2012, οπότε και ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός σε μια σειρά άγονων
προσπαθειών, ώστε να φτάσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σε σημείο αποφυγής του μοιραίου, ενός "λουκέτου" με βαρύ πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από σχήμα επενδυτών υπό τις Elements Capital - Innovation Brain για την αναδιοργάνωση της εταιρείας μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα έλαβε το "πράσινο φως" από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ήδη "πέρασε" από το διοικητικό συμβούλιο της EBZ, που συνεδρίασε σχετικά. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά στο "Κεφάλαιο", μετά την υπογραφή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης από τη διοίκηση της ΕΒΖ με τον επενδυτή ακολουθούν οι υπογραφές από την Τράπεζα Πειραιώς (βασικός πιστωτής της βιομηχανίας). Στη συνέχεια και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί το due diligence, ώστε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να υποβληθεί η αίτηση για την υπαγωγή της βιομηχανίας σε διαδικασία εξυγίανσης (άρθρα 106β και 106δ) στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Να σημειωθεί πως μέχρι την έκδοση της απόφασης έχει εξασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας προς την ΕΒΖ, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει ένα εμπορικό κομμάτι σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής θα εισάγει ζάχαρη και θα το πωλεί μέσω του δικτύου της εταιρείας, δίνοντας έτσι "ανάσα" για τη λειτουργία της.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Είχε προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση επενδυτών από την Ernst & Young, που λειτουργεί ως σύμβουλος της διαδικασίας. Από τους 55 πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκρίθηκε η πρόταση της σύμπραξης Innovation Brain και Elements Capital.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της συμφωνίας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Innovation, αναμένεται να είναι πολλαπλά για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αναλυτικά, οι προτάσεις των επενδυτών για τους αγρότες-τευτλοπαραγωγούς της ΕΒΖ προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισαγωγή νέου πλαισίου συνεργασίας με τους αγρότες, με βασικούς πυλώνες τον σωστό σχεδιασμό της παραγωγής και την αειφόρο καλλιέργεια, τον εξορθολογισμό παραγωγής και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία προγραμματισμού της παραγωγής.

Παράλληλα, προβλέπεται η απευθείας παράδοση της παραγωγής των αγροτών και η εξομάλυνση των όρων αποπληρωμής (κατά το παρελθόν οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των δεδουλευμένων των τευτλοπαραγωγών υπερέβαιναν τους 6 μήνες), η βελτίωση της ποιότητας της παραγόμενης ζάχαρης ως αποτέλεσμα της εισαγωγής και ανάπτυξης προηγμένων γεωργικών τεχνικών και η στήριξη των παραγωγών για την εφαρμογή των βέλτιστων τεχνικών που λειτουργούν στην Ευρώπη. Εξίσου σημαντικό είναι ότι προωθείται η οικονομική στήριξη των αγροτών με την ένταξή τους σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, με τους υφιστάμενους εργαζομένους της ΕΒΖ να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων, καθώς διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην παραγωγή ζάχαρης. Προβλέπεται, επίσης, πρόσληψη πιο ευέλικτου και νέου σε ηλικία προσωπικού, που θα μειώσει την ανεργία στους νέους στις περιοχές της Β. Ελλάδας.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011




Διατηρείται η παραγωγή

Η συμφωνία για την επιβίωση της ΕΒΖ έρχεται σε μια περίοδο που οι συνθήκες του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά στη συγκεκριμένη αγορά έχουν επιδεινωθεί. Με τη συμφωνία διασφαλίζεται η συνέχιση της παραγωγής της ζάχαρης στην Ελλάδα, η ΕΒΖ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον κλάδο, και μάλιστα αναμένεται να έχει μεσοπρόθεσμα σημαντικά μεγαλύτερη και σταθερή παραγωγή σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό, με δεδομένο ότι οι νέοι επενδυτές θα ενισχύσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων και θα εστιάσουν σε εναλλακτικές συμπληρωματικές παραγωγές. Ταυτόχρονα η εταιρεία, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, θα στηρίξει τις τοπικές οικονομίες και μακροπρόθεσμα θα έχει φοροδοτική ικανότητα.



Τα βαρύτατα διαρθρωτικά προβλήματα της βιομηχανίας

Η σύνδεση της Τράπεζας Πειραιώς με την ΕΒΖ ξεκίνησε το 2012, όταν μεταβιβάστηκε το σύνολο του δανεισμού της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού μεταξύ της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Παράλληλα, οι μετοχές της ΕΒΖ παρέμειναν στην ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση, καθιστώντας τον εκκαθαριστή κύριο μέτοχο της ΕΒΖ με ποσοστό 82,33%.

Κατά την περίοδο 2012-2014 ο κύριος μέτοχος της εταιρείας προέβη στην προκήρυξη τριών ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που διαθέτει, οι οποίοι κηρύχθηκαν στο σύνολό τους άγονοι. Όλο αυτό το διάστημα η Πειραιώς, αντιλαμβανόμενη τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, προέβη κατά καιρούς σε σειρά ενεργειών στήριξής της, παρέχοντας γραμμές χρηματοδότησης και άλλες διευκολύνσεις.

Μετά την άγονη κατάληξη των τριών διαγωνισμών που πραγματοποίησε ο μέτοχος, το 2014 υπογράφηκε MοU με την εταιρεία με αντικείμενο την εύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς τότε να προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το 2016 υπογράφηκε συμφωνία εξυγίανσης που προέβλεπε τη ρύθμιση του δανεισμού της εταιρείας.

Εμπόδια

Η βαθύτατα ζημιογόνος κρατική βιομηχανία όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε δεινή θέση. Ανυπέρβλητα εμπόδια παρέμεναν το υψηλό βιομηχανικό κόστος λόγω παρωχημένου βιομηχανικού εξοπλισμού και έλλειψης επενδύσεων σε νέες μεθόδους παραγωγής, το σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κόστος ενέργειας και το υψηλό κόστος πρώτων υλών σε τιμή που καθορίζεται σχεδόν ένα έτος πριν από την εισκόμιση των ζαχαρότευτλων, παρόλο που η τιμή της ζάχαρης ως χρηματιστηριακού προϊόντος υπόκειται σε συχνές διακυμάνσεις. Προβληματική ήταν και η στρεμματική απόδοση αλλά και η μικρή μέση διάρκεια της καμπάνιας παραγωγής (38 μέρες, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 96 ημερών), με συνέπεια τη μη επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται το κόστος παραγωγής σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης της ζάχαρης (λειτουργικό κόστος 850 ευρώ/τόνο, έναντι μέσης τιμής πώλησης 570 ευρώ/τόνο για την περίοδο 2016-2017, ενώ η τιμή το 2018 έχει μειωθεί στα 300 ευρώ ανά τόνο) όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα κοστολόγια των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.



capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη