17 Αυγ 2018

«Θάνατος σε κάθε τι αμερικανικό»: Σκηνές αλλοφροσύνης στην Τουρκία: «Λουκέτα» σε McDonald’s και Starbucks – Πυροβολούν, σκοτώνουν, πετάνε…

Τον θάνατο σε κάθε τι αμερικανικό ζητούν πλέον οι Τούρκοι απαντώντας στις κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και
επιμένοντας στην κλιμάκωση του οικονομικού-εμπορικού πολέμου. Στην Άγκυρα πλέον θέλουν νεκρούς καθώς το αντιαμερικανικό κύμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τα βίντεο μιλάνε από μόνα τους…

Ένας τοπικός δήμος στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση νέων αδειών για τα franchises των ΗΠΑ, αφού η πλειοψηφία του συμβουλίου ψήφισε υπέρ της πρότασης.


Ο δήμος Keçiören της Άγκυρας έχει λάβει την άνευ προηγουμένου απόφαση, ακολουθώντας τις τελευταίες χρεώσεις και κυρώσεις των Η.Π.Α. που στοχεύουν στην Τουρκία, θεωρούμενη από πολλούς ως «οικονομικό πόλεμο» κατά του ΝΑΤΟϊκού συμμάχου.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ άμεσα, τα δημοφιλή franchises των ΗΠΑ, όπως οι γίγαντες fast food McDonald’s και Burger Kıng, καθώς και η καφετέρια Starbucks, δεν θα είναι σε θέση να ανοίξουν νέα υποκαταστήματα στην περιοχή.

Ο δήμος έθεσε επίσης πινακίδες που ζητούσαν από τους πολίτες να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, το οποίο υπέστη ζημίες μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ.

«Καλούμε όλους να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα προς μια εθνική στάση στην πλευρά της κυβέρνησής μας ενάντια σε όλες τις απειλές και πρακτικές που αποσκοπούν στη δημιουργία ατμόσφαιρας χάους και παρέμβασης στη δικαστική διαδικασία της χώρας μας”, γράφει η μία πινακίδα.

Παράλληλα, οι Τούρκοι έμποροι απάντησαν στην έκκληση του Ερντογάν και διέκοψαν τις αγορές iPhones σε εξέχοντα εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη Yeni Safak.

Μόνο στην Doğubank, τρεις σημαντικοί εισαγωγείς έχουν αναστείλει την αγορά προϊόντων αξίας iPhone αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τεχνολογικά προϊόντα των Η.Π.Α. , κλιμακώνοντας την κρίση ανάμεσα στους δύο συμμάχους.


«Θα μποϊκοτάρουμε τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα”, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα παράγει μια καλύτερη έκδοση κάθε προϊόντος που αγοράστηκε προηγουμένως με ξένα νομίσματα και θα τα εξάγει.

Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. είναι σε κρίσιμο στάδιο ως προς τις σχέσεις τους, μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιούλ για τη μη απελευθέρωση του αμερικανικού πάστορα Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επέστρεψε την Παρασκευή με την επίθεση στην Τουρκία, διπλασιάζοντας τις τιμολογιακές επιβαρύνσεις των Η.Π.Α. στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στο 20% και 50% αντιστοίχως, με αποτέλεσμα η λίρα να χάσει αξία έναντι του δολαρίου.

Η Τουρκία με τη σειρά της αύξησε τα τιμολόγια για πολλά προϊόντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, του καπνού και των αυτοκινήτων, σύμφωνα με νέο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη σε επίσημη εφημερίδα.

Το 100% εγχώριο σήμα κινητής τηλεφωνίας της General Electric, της εταιρείας General Mobile, ξεκίνησε το νέο εργοστάσιο της, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 2,5 εκατομμυρίων μονάδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της General Mobile, η εταιρεία συνεχίζει να προσθέτει αξία στην Τουρκία, καθώς και να πραγματοποιεί επενδύσεις σε 33 χώρες.

Η General Mobile, της οποίας η στρατηγική, η λειτουργία, η σχεδίαση, η έρευνα και η ανάπτυξη (R & D) και οι εγκαταστάσεις παραγωγής διαχειρίζονται όλα από την Τουρκία, έφεραν το μεγαλύτερο εργοστάσιο εσωτερικών κινητών τηλεφώνων στην Τουρκία με νέα εργοστασιακή επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (16,2 εκατομμύρια δολάρια).


Λειτουργώντας σε 33 χώρες και στοχεύοντας να φτάσει συνολικά 45 χώρες μέχρι τα τέλη του 2018, η General Mobile είναι επίσης γνωστή για τις δραστηριότητες καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, με την εν λόγω επένδυση στο εργοστάσιο, η General Mobile θα βασίσει την παραγωγή της στην Τουρκία μετά από το κέντρο Ε & Α και τη διαχείριση των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της General Mobile, Sebahattin Yaman, δήλωσε ότι η εταιρεία, είναι μια εμπορική επωνυμία που επεκτείνεται μέσω των εξαγωγών, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η θέση της Τουρκίας στη διεθνή αγορά είναι να αναπτυχθεί τεχνολογία με τις δικές της εγκαταστάσεις και να εξαχθεί.

«Αυτή η προστιθέμενη αξία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Τουρκίας, παράγουμε όλα τα μοντέλα μας που εξάγονται σε 33 χώρες στο εργοστάσιό μας στην Τουρκία, με το εργοστάσιο μας με ετήσια παραγωγική ικανότητα 2,5 εκατομμυρίων, στόχος μας είναι να παράγουμε 4,4 εκατομμύρια μονάδες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε 45 έως το τέλος του 2018 «, συνεχίζει ο Yaman.

Υπενθυμίζοντας ότι το 2017, περίπου το 16% των συνολικών πωλήσεών τους επιτεύχθηκαν μέσω εξαγωγών, ο Yaman είπε με τις νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο, σχεδιάζουν να αυξήσουν το ποσοστό αυτό στο 20% μέχρι τα τέλη του 2018. «Το 2017 ο κύκλος εργασιών μας ήταν 75 TL Από το τέλος του 2018, ο στόχος εξαγωγών μας ανέρχεται σε 155 εκατ. τουρκικές λίρες. Με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς μας, θα ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, «συμπλήρωσε.

Πανικός στις αγορές της Τουρκίας

Καθισμένη μπροστά στην ταμειακή μηχανή στον πάγκο της με τα λαχανικά, η Τζεμίλ Μπαϊκάλ παραπονιέται: «Κοιτάξτε, δεν πούλησα τίποτα!» Στη σκεπαστή αγορά της Άγκυρας, η κρίση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει ήδη θύματα μεταξύ των εμπόρων.

«Δεν πουλάμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε για να βγάλουμε το ψωμί μας», αναστενάζει η Μπαϊκάλ βλέποντας τα σακιά με τις πατάτες της να μένουν απούλητα.

Εδώ, για τους εμπόρους, αυτή η στενότητα εξηγείται εύκολα από τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία ξέσπασε κυρίως λόγω της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος στη συνέχεια τέθηκε σε περιορισμό κατ΄οίκον.


Η ανακοίνωση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας –η οποία ανταπέδωσε γρήγορα– προκάλεσε την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος, που είχε ήδη υποχωρήσει σημαντικά λόγω της δυσπιστίας των αγορών για τις οικονομικές πολιτικές της Άγκυρας.

Έτσι, η λίρα έχασε σχεδόν το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν μήνα και σχεδόν το 40% από τις αρχές του έτους.

Η πτώση αυτή είχε αντίκτυπο στις τιμές. Ο Γιακούπ Κούρντι σηκώνει τους ώμους μπροστά από τον πάγκο του όπου πουλάει φρούτα. Προηγουμένως το πακέτο με τις 200 πλαστικές σακούλες κόστιζε 6,5 λίρες, τώρα σχεδόν τα διπλά.

Για να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους, αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές του, κατά 50 λεπτά εδώ και εκεί.

Ο Ιλχάν Γκετσγκέλ, που έχει έναν πάγκο λίγο πιο πέρα, αφήνει να ξεσπάσει η οργή του.

«Πουλάω τα φρούτα μου, αλλά υποφέρω όταν τα πουλάω. Ένα κιλό σύκα κάνει 10 λίρες. Είναι δυνατόν;» λέει. «Είναι παράλογο. Θα έπρεπε να κάνουν 4 με 5 λίρες».

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον ούτε καν να οργανώσει τους γάμους των παιδιών του», προσθέτει.

Αγοραστική δύναμη

Αν οι έμποροι παραπονούνται ότι δεν έχουν κόσμο και το αποδίδουν στην κρίση της τουρκικής λίρας, η Σέμρα Καλαϊτζί, μια δικηγόρος που γνωρίζει την αγορά, είναι πιο συγκρατημένη και προσθέτει στις αιτίες το καλοκαίρι και τις διακοπές.

Παρ΄όλ’ αυτά, επισημαίνει την έκρηξη των τιμών: τα αμύγδαλα που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα έναντι 55 λιρών, σήμερα της κοστίζουν 70.

«Κι όπως οι μισθοί μας δεν έχουν αυξηθεί καθόλου, αυτό μας επηρεάζει πολύ», λέει, κρατώντας στο χέρι τον μικρό σάκο της για ψώνια.

Ο πληθωρισμός δεν περίμενε την κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκραγεί. Τον Ιούλιο, βρισκόταν σχεδόν στο 16% σε ετήσια βάση. Και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η κρίση της τουρκικής λίρας μπορεί να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 20% τους ερχόμενους μήνες.

Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι μεταφορές, όπου οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 24% μέσα σε ένα χρόνο και τα προϊόντα διατροφής (+19%).

Ο Αλτάι Γκιολτεκίν, ένας συνταξιούχος που ήρθε να κάνει μερικά ψώνια, παραδέχεται ότι χρειάστηκε να μειώσει το επίπεδο της ζωής του ως αποτέλεσμα.


«Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην μιλάει γι΄αυτό στο σπίτι», είπε.

Πανικός

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και μήνες για υπερθέρμανση της οικονομίας, με καλπάζοντα πληθωρισμό, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που δεν «κλείνει» και υψηλή ανάπτυξη. Οι αγορές ανησυχούν επίσης για την αυξανόμενη χειραγώγηση της οικονομίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχυθεί μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο.

Όμως ο τελευταίος καταγγέλλει μια «συνωμοσία» που έχει σκοπό την υποταγή της Τουρκίας και κάλεσε τους Τούρκους να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους με λίρες.

Έκκληση που επαναλαμβάνει η Αϊσέ Τζελικτάς, μια νοικοκυρά που ήρθε να κάνει τα ψώνια της και στενοχωριέται που το δολάριο μπορεί να επηρεάζει με αυτό τον τρόπο την τουρκική οικονομία.

«Δεν θα αποσύρουμε τις λίρες μας για να τις ανταλλάξουμε με δολάρια», επιμένει. «Ο χρυσός έχει επίσης αξία. Ας κερδίσουν και λίγο οι κοσμηματοπώλες μας!».

Ένας κοσμηματοπώλης, που το κατάστημά του βρίσκεται σε κοντινή απόσταση αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι λιγότερο αισιόδοξος.

«Όταν οι τιμές του χρυσού και του δολαρίου αυξάνονται, η δραστηριότητά μας επιβραδύνεται αμέσως», εξηγεί. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο: «Ο κόσμος πανικοβάλλεται, ανησυχεί για το τι θα γίνει».

Όπως λέει, «όλος ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή».







Hollanda’yı portakal sıkarak, Dolar’ın yükselişini Dolar yakarak protesto eden zihniyet ile

‘Onların doları varsa bizim Allah’ımız var.’ diyenlere hatırlatma yapalım.

Yaktığınız doların üzerinde ‘İn God We Trust’ yani ‘Allah’a Güveniyoruz’ yazıyor.







Video circulating the social media shows a citizen hammering an after President Erdogan's call on .





This is how a TV chanel protested 's decision to block the delivery of F-35 to yesterday with traditional music.















pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη