18 Σεπ 2018

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

Λιγότερες από 15 ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ
καιΕυρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πηγαινόερχονται ανήσυχοι.

Παράλληλα, σε «θρίλερ» εξελίσσεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις βρέθηκε εκεί για να προπαγανδίσει το «ναι». ΕΕ και ΗΠΑ, άλλωστε, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την συμφωνία, υιοθετώντας την άποψη που εκφράζει και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ: «ή τώρα ή ποτέ».

Σε αντίθεση, όμως, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο οποίος δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τη Ρωσία, οι δυτικοί προειδοποιούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Ζόραν Ζάεφ κράτησε αποστάσεις από τις καταγγελίες αυτές, επιχειρώντας να μην συμβάλει στην κλιμάκωση του διχασμού.

«Δεν έχω αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της ‘Μακεδονίας’ και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι ενάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ.

Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως ό,τι εξηγεί τη φιλία στην ‘Μακεδονία’ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτό τον προσανατολισμό».

Ο Μάτις δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια. Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκινά την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πρώτο σταθμό τα Σκόπια και τελευταίο την Αθήνα. Εξάλλου, δεν χωράει αμφιβολία ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει τεράστια σημασία για τη Δύση και αυτό αποτυπώνεται στο κύμα επισκέψεων και παρεμβάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, το προβάδισμα του «ναι» είναι οριακό. Όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις, το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εξελίσσεται σε «περίπατο» για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα mkd.mk, στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% απαντά «ναι», ενώ το «48,9%» λέει όχι.

Σε ό,τι αφορά δε την εθνοτική ανάλυση της ψήφου, στους Σλαβομακεδόνες το 33,5% λέει «ναι» στη συμφωνία και το 66,5% λέει «όχι». Αντίθετα, το 95% των Αλβανόφωνων τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενο τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσοστού 5% που ψηφίζει «όχι».

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’» «όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Την ίδια ώρα, για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.

Το Politico δεν παραγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια εξηγώντας ότι, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη «Μακεδονία» σε κανονική χώρα, η Ρωσία από τη μεριά της έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο Τουσκ προτρέπει τους Σκοπιανούς στα... «μακεδονικά»

Προτροπή στους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και μάλιστα στην γλώσσα τους.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο κ. Τουσκ αναφέρει ότι το κυριότερο μάθημα που έχει αντλήσει από την ζωή είναι ότι πρέπει να αξιοποιείς την ευκαιρία όταν σου δίνουν το δικαίωμα να ψηφίσεις.

Παραλληλίζει την περίπτωση της ΠΓΔΜ με την εμπειρία της πατρίδας του, της Πολωνίας, η οποία πλέον, μετά από δεκαετίες γεωπολιτικών εμποδίων, «επωφελείται από τις άνευ ορίων ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν θα σας το έλεγα αυτό σήμερα εάν δεν πίστευα ότι κι εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε», προσέθεσε.

Το μήνυμα Τουσκ και το σύντομο κειμενάκι που το συνοδεύουν εκφωνήθηκε και γράφτηκε στα σλαβομακεδονικά, που ορίζονται ως μακεδονική γλώσσα στην συμφωνία των Πρεσπών, αν και διευκρινίζεται πως είναι σλαβικής προέλευσης και άσχετη με αρχαίες ελληνικές διαλέκτους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη