26 Σεπ 2018

Ο Κυκλώνας "Ζορμπάς" απειλεί τα ματς του Σαββατοκύριακου στην Ελλάδα

Ενας μεσογειακός κυκλώνας (medicane) που κατευθύνεται προς την Ελλάδα, απειλεί την
χώρα και κατ' επέκταση τους αγώνες του Σαββατοκύριακου καθώς τα φαινόμενα που θα δημιουργηθούν αναμένεται να είναι ακραία.


Όπου κι αν ζείτε στην Ελλάδα, είτε στο Βορρά, είτε στο Νότο, είτε στο Αιγαίο, είτε στο Ιόνιο Πέλαγος, θα έχετε παρατηρήσει πως από το βράδυ της Τρίτης (25/9) οι άνεμοι ενισχύθηκαν και σε πολλές περιοχές έφτασαν τα 7, τα 8, ακόμη και τα 9 μποφόρ! Στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης (26/9) η ένταση των ανέμων ξεπερνά τα 6 και τα 7 Μποφόρ, την ώρα που οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν έναν medicane (μεσογειακός κυκλώνας, ο όρος προκύπτει από τις λέξεις Mediterranean και Hurricane) που έχει δημιουργηθεί ανατολικά της χώρας.


Ο "Ζορμπάς", όπως ονομάστηκε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναμένεται να προσεγγίσει την Πελοπόννησο το πρωί του Σαββάτου και ενδέχεται είτε να συνεχίσει την πορεία του προς την Αττική (όπου θα φτάσει το βράδυ της ίδιας μέρας), είτε προς την Κρήτη. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ο "Ζορμπάς" μπορεί να αναβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 1, ακόμη και σε κυκλώνα κατηγορίας 2 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, καθώς θα έχει ριπές ανέμου που θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν τα 200 χιλιόμετρα (για να γίνει αντιληπτή η ένταση, αρκεί να πούμε πως η μεγαλύτερη ριπή που καταγράφηκε στην Ελλάδα έως το μεσημέρι της Τετάρτης είναι τα 127 χλμ. στην Παξιμάδα Καρύστου ενώ στον μετεωρολογικό σταθμό Πατησίων η ισχυρότερη ριπή έφτασε τα 46.7 χλμ.), μαζί με μεγάλες ποσόστητες υετού (βροχής).

Με δεδομένο ότι το Σαββατοκύριακο διεξάγεται η 5η αγωνιστική της Superleague (το Σάββατο παίζουν Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ - ΑΕΚ, ΑΕΛ - Παναιτωλικός και την Κυριακή Απόλλων Σμύρνης - Πανιώνιος, Λεβαδειακός - Ατρόμητος, Άρης - Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ), η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή τη στιγμή, απόγευμα Τετάρτης, δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανά προβλήματα στις μετακινήσεις των ομάδων, ενώ την έναρξη των αγώνων θα αποφασίσουν οι διαιτητές των αναμετρήσεων, ανάλογα πάντα με την ραγδαιότητα και την επικινδυνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να υπάρξουν στην Ελλάδα με ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 12 μποφόρ.

Φαίνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να προκύψει στις αναμετρήσεις Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ - ΑΕΚ που γίνονται το Σάββατο, ανησυχία υπάρχει φυσικά και για το ντέρμπι της Κυριακής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ενώ ο "Ζορμπάς" δεν απειλεί μόνο τους αγώνες της Superleague, αλλά και κάθε ματς που θα διεξαχθεί σε ανοιχτό χώρο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.




Special thanks to @wxcharts producing this south Mediterranean domain covering the development of an intense Medicane / Tropical-like cyclone in the Ionian sea on Friday. Could potentially develop into an strong CAT1 or even a CAT2 strength cyclone. Heads up, Greece!


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη