9 Σεπ 2018

Γιατί ο Στόλτεμπεργκ δεν είδε τον Καμμένο;

Ο συνήθως λαλίστατος Πάνος Καμμένος, χθες, με δελτίο Τύπου του, δημοσιοποίησε μέχρι και τη συνάντησή του με τον πρέσβη
της Γαλλίας, Christophe Chantepy, σημειώνοντας ότι «έκαναν ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας». Μια πράγματι ενδιαφέρουσα συνάντηση, εάν ληφθεί υπόψιν ότι πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά από την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λε Ντριάν, στην Αθήνα, και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Συναντήσεις, κατά τις οποίες στην ατζέντα υπήρξαν άκρως σοβαρά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή. Επίσης, κατά πληροφορίες, θέματα σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο, ως είναι φυσικόν, αφορά το υπουργείο Άμυνας.

Στην περίπτωση της συνάντησης του Α.Τσίπρα με τον Λε Ντριάν, έμεινε απέξω ο Π.Καμμένος, και η υπόθεση εξαντλήθηκε στην ενημέρωση που του έγινε από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα. Υπάρχει, όμως, και κάτι σημαντικότερο. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ήταν άφαντος και κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στην Αθήνα, και την παρουσία του στο μέγαρο Μαξίμου, όπου δείπνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Βεβαίως, είναι φυσικό οι Τσίπρας και Στόλτεμπεργκ να συναντώνται αυστηρά κατ’ ιδίαν. Όπως το ίδιο συνέβη και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο μίλησαν οι δυο τους κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία τρίτων (υπουργών, κ.λ.π.) που παραβρίσκονταν στο μέγαρο Μαξίμου για την υποδοχή του Λε Ντριάν.

Μέχρι εδώ, όλα «καλά». Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί εντύπωση είναι η ασυνήθιστη -για επίσκεψη του επικεφαλής του στρατιωτικού Οργανισμού- στάση του να μην επισκεφθεί το ελληνικό Πεντάγωνο. Ως γνωστόν, ο γγ του ΝΑΤΟ έμεινε μια νύκτα στην Αθήνα και την επομένη το πρωΐ αναχώρησε. Την προηγούμενη φορά που ήλθε ο Γ.Στόλτεμπεργκ στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2016, εννοείται ότι επισκέφθηκε το Πεντάγωνο, μετά βαΐων, κλάδων, αγημάτων και βέβαια με παρόντα τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος εξάλλου διαφήμισε τότε δεόντως τη συγκεκριμένη συνάντησή του.

Τι συνέβη, όμως, αυτή τη φορά και ο Στόλτεμπεργκ δεν τον είδε; Οργιάζουν οι φήμες ότι οι δυο τους δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Εύλογα προκύπτει η απορία: Ο Πάνος Καμμένος, ένας προερχόμενος από τη φιλο-ΝΑΤΟϊκή και φιλο-αμερικανική Δεξιά, θα φτιάξει τις σχέσεις της χώρας μας με την ευρωατλαντική Συμμαχία; Για να είμαστε ειλικρινείς, σε αυτή την κυβέρνηση, περισσότερο κατάλληλοι φαντάζουν οι Συριζαίοι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, παρά ο Π.Καμμένος. Φαίνεται, μάλιστα, ότι ορισμένοι εξ’ αυτών μάλλον έχουν διαμορφώσει πολύ καλύτερες σχέσεις με τον «συμμαχικό» παράγοντα απ’ ότι ο υπουργός Άμυνας.

Και βέβαια, ο Π.Καμμένος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Γ.Στόλτεμπεργκ έχει συμπεριφερθεί λάθος (έως τώρα, τουλάχιστον) απέναντι στην Ελλάδα για το Σκοπιανό. Πόσο μάλλον, που ο ίδιος ουδέποτε έχει ονομάσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» νέτα σκέτα, όπως κάνουν σχεδόν όλοι οι Δυτικοί ηγέτες, ούτε τους χαϊδεύει. Αντίθετα, αυτή καθεαυτή η κίνησή του, μετά την πΓΔΜ, να έλθει στην Αθήνα, μάλλον δείχνει ότι δεν θέλει να καλοπιάσει τους Σκοπιανούς. Να σημειωθεί ότι, λίγο μετά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, και τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε: «Το βασικό μήνυμα που μετέφερα σε αυτές τις συναντήσεις είναι ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία γι’ αυτήν την χώρα. Πρόκειται για την ανεπανάληπτη ευκαιρία να γίνετε πλήρη μέλη της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσετε με την συμφωνία για το όνομα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι πολλοί στη χώρα σας νομίζουν πως μπορούν να πουν “όχι” στο δημοψήφισμα και “ναι” στο ΝΑΤΟ. Όμως τέτοια επιλογή δεν υπάρχει… Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε την συμφωνία με την Ελλάδα και να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ είναι καθαρή αυταπάτη. Ως φίλος του λαού σας, θέλω να είμαι ειλικρινής». Και πρόσθεσε: «Άρα, ή συμφωνία για το όνομα και ένταξη, ή, αν δεν υπάρχει συμφωνία για το όνομα δεν θα υπάρχει ένταξη».

Από τη μεριά του, ο Γ.Ιβάνοφ απάντησε στον Γ.Στόλτεμπεργκ: «Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τους στρατηγικούς μας στόχους. Όμως, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν άλλοθι για μία κακή συμφωνία». Ο δε πρόεδρος του VMRO τόνισε ότι το κόμμα του ναι μεν στηρίζει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι αποδεκτή για το VMRO.




.antinews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη