22 Σεπ 2018

H DARPA πειραματίζεται στον «τηλεπαθητικό» χειρισμό αεροσκαφών

Η Υπηρεσία Έρευνα Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των
ΗΠΑ (DARPA) διεξάγει έρευνες πάνω σε πρωτοποριακές διεπαφές εγκεφάλου/υπολογιστή που στο μέλλον θα επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να χειρίζεται πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα.

Το 2016, μια παράλυτη γυναίκα μπόρεσε να πιλοτάρει εικονικά ένα F-35 με την τοποθέτηση ενός μικροτσίπ (διεπαφή) στον εγκέφαλό της. Πριν λίγες ημέρες, η DARPA ανακοίνωσε πως πέτυχε τον εικονικό χειρισμό τριών αεροσκαφών ταυτόχρονα από
το ίδιο άτομο, με τη χρήση εγκεφαλικών σημάτων. Με πιο απλά λόγια, ο χειρισμός αεροσκαφών μόνο με τη σκέψη, δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.



Το μειονέκτημα

Αν και η νέα τεχνολογία είναι εντυπωσιακή, συνοδεύεται από ένα σοβαρό μειονέκτημα. Τα μικροτσίπ και τα ηλεκτρόδια που κάνουν δυνατό το χειρισμό αεροσκαφών με τη σκέψη, θα πρέπει να εμφυτευτούν απευθείας στον εγκέφαλο. Για αυτό το λόγο, όλες οι μέχρι σήμερα δοκιμές έχουν γίνει με ανθρωπους που υποφέρουν από παράλυση και δέχτηκαν την επέμβαση.

Η DARPA προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσω του προγράμματος «NExt-Generation Nonsurgical Neurotechnology (N3)» που αποσκοπεί στη κατασκευή μιας διεπαφής που θα μπορεί να λαμβάνει εγκεφαλικά σήματα χωρίς να χρειάζεται χειρουργείο στον εγκέφαλο του χειριστή.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη