18 Οκτ 2018

Εμπλοκή της φρεγάτας «Φωκάς» με το τουρκικό πλοίο Barbaros;

Για επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και
το τουρκικό πλοίο Barbaros κάνουν λόγο τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό, κρατικό πρακτορείο Anadolu και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως παράγοντες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμπόδισαν πριν από λίγη ώρα φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει».

Το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να μην κορυφώσει την ένταση.

Ωστόσο, πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά ΜΜΕ συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Συνιστούμε στην Ελλάδα να απέχει από πράξεις που θα προκαλέσουν αστάθεια στη Μεσόγειο

Ακόμα, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το τουρκικό σκάφος θα συνεχίσει τις έρευνές του.

«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει ακόμα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», καταλήγει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη