11 Οκτ 2018

Το «τριπλό χτύπημα» του Καμμένου στο Μαξίμου και το τέλος της «ανακωχής»

Ένα ακόμα επεισόδιο στη σχέση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να προστεθεί με τις “ρουκέτες”
που εκτόξευσε ο Πάνος Καμμένοςτόσο για plan b όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για τις τέσσερις νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Βάζει ο υπουργός Άμυνας τέλος στην “ανακωχή” που είχε συναποφασίσει με το πρωθυπουργό μέχρι τον Μάιο; Εκτός και αν τα συμφωνηθέντα και οι χαμηλοί τόνοι ισχύουν μόνο στο εσωτερικό, αφού και τον περασμένο Ιούλιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που βρέθηκε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε δώσει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τη δική του οπτική για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο χθες το πρωί πήραν φωτιά, αφού το “ταρακούνημα” ήταν μεγάλο για το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό προκύπτει κυρίως από τη “εκκωφαντική σιγή” που υπήρξε ειδικά για την “προαναγγελία” δημιουργίας νέων βάσεων των ΗΠΑ στα βόρεια της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε το “διπλό χτύπημα” του προέδρου των ΑΝΕΛ στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλ Σίσι.

Το “άδεισμα” προς τον κυβερνητικό εταίρο έγινε σε δυο φάσεις με τον Γιώργο Κατρούγκαλο αρχικά να διευκρινίζει σε συνέντευξη του πως δεν υπάρχει καμία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για εναλλακτικό σχέδιο. Ακολούθησε το σχόλιο από την Ηρώδου Αττικού που επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να διευκρίνισει πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον σχεδιασμό για τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Το μήνυμα του Μαξίμου προς τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήρθε να επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της Βουλής σε πολυ πιο υψηλούς τόνους χθες το βράδυ.

“Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας”, επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στο KONTRA, συμπληρώνοντας: “άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη.”


Τα ερωτήματα για το αν ο Πάνος Καμμένος είχε ενημερώσει κάποιον από την κυβέρνηση ή ακόμα και το κόμμα του έδιναν και έπαιρναν στην Αθήνα. Αυτό που έβλεπαν ξεκάθαρα κυβερνητικά στελέχη είναι πως ο υπουργός Άμυνας δεν πρόκειται να “μείνει ήσυχος” μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και ότι είναι πιεσμένος και προσπαθεί να απεγκλωβιστεί πρώτα απ’ όλα από τις διαφωνίες που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του. Αυτό θα το καταφέρει μόνο αν πετύχει μέσα στους επόμενους μήνες τη δημοσκοπική ανάκαμψη των ΑΝΕΛ αγγίζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή.

Η συμφωνία των Πρεσπών και η διαφωνία του στην εφαρμογή της έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Άμυνας και στη σχέση του με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι οποίες παραδοσιακά ήταν άριστες. Τη στιγμή που όλοι, εκτός από τη Ρωσία, δίνουν αγώνα, προκειμένου η γειτονική χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της και να μετονομαστεί σε “Βόρεια Μακεδονία”, ο Πάνος Καμμένος είναι φανερό πως επιχείρησε με μια αντεπίθεση από την Ουάσινγκτον να φύγει από την “απομόνωση” και να παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση. Το κλίμα γίνεται ακόμα πιο βαρύ, αφού οι ανακοινώσεις για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έγιναν δυο μήνες πριν ο πρωθυπουργός ταξιδέψει για τη Μόσχα σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.

Τα στελέχη μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, που είναι πεπεισμένα πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα σταματήσει να υπενθυμίζει τη δική του παρουσία στα πράγματα, δικαιώθηκαν από την παρέμβαση και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θεόδωρου Τοσουνίδη. Η σύμπραξη των ΑΝΕΛ με τη ΝΔ είναι ένα σενάριο που δεν είχε ξανακουστεί και χτύπησε ένα ακόμα “καμπανάκι” στο Μαξίμου.

Παραπέμπουν, ωστόσο, στα αποτελέσματα του περασμένου Ιουλίου, που από τους 280 βουλευτές που ψήφισαν, κατά της πρότασης μομφής της ΝΔ τάχθηκαν 153 βουλευτές, ενώ 127 ψήφισαν υπέρ. Εκτιμούν συνεπώς ότι ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, λίγες ακόμα ψήφοι από τους ΑΝΕΛ δεν θα προκαλούσαν ζημιά, αν και θεωρούν πως ο Πάνος Καμμένος θα προσέξει πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα γράψει το “τέλος” στη πολιτική σχέση που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής και ενδιαφέρον θα έχει πως θα τοποθετηθούν τα στελέχη του κόμματος σε σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο. Ειδικότερα τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που με κείμενά τους στις αρχές του χρόνου είχαν ζητήσει “να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση, που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών / θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές”.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη