2 Οκτ 2018

Μία αποτυχία που πλασάρεται ως επιτυχία...

Της Ιωάννας Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη

Η αποχή του 60% και πλέον του εκλογικού σώματος των

Σκοπίων από το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συμφωνία με την Ελλάδα και το ισχνό "ναι" ανοίγουν τώρα τον ασκό του Αιόλου για την περιοχή και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Το αποτέλεσμα απέδειξε το βάθος των εθνικιστικών και αλυτρωτικών τάσεων στη χώρα αυτή, άρα και το πόσο επιζήμια είναι η συμφωνία για την πατρίδα μας. Οι ψηφοφόροι, παρ’ όλες τις πιέσεις, τις έξωθεν "παραινέσεις" και την υπογράμμιση της σημασίας της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., εξέφρασαν σαφώς την απόρριψη της συμφωνίας με την αποχή τους. Η "ετυμηγορία" δείχνει το βάθος των εθνικιστικών τάσεων και προθέσεων στα Σκόπια.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος ήρθε ως πρόσθετη απόδειξη του πόσο άκαιρη ήταν η σπουδή "διευθέτησης" του σκοπιανού από την ελληνική κυβέρνηση και πόσο εθνικά επιζήμια η εκ μέρους της αναγνώριση "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας. Αισθανόμενοι ότι κέρδισαν δύο κρίσιμα "όπλα" του αλυτρωτικού μηνύματός τους, οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ διεκδικούν και το όνομα "Μακεδονία" χωρίς άλλο προσδιορισμό. Ήδη. Πριν καν προχωρήσει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε η Ν.Δ. όταν εξαρχής επισήμανε ότι υφίστανται έντονες αλυτρωτικές βλέψεις στη γείτονα και ότι οι υποχωρήσεις στην εθνότητα και τη γλώσσα θα τις επιτείνουν και θα τις "νομιμοποιήσουν".

Όσο για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται πόσο άτοπο ήταν να υπογράψει μια εθνικά επιζήμια συμφωνία χωρίς να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση. Χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του ελληνικού λαού, όπως έγινε στα Σκόπια, ούτε καν τη γνώμη του Κοινοβουλίου!!

Ως προς την εσωτερική εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις στο σκοπιανό προσθέτουν στη διάσταση του εθνικού κινδύνου, και εκείνη της ενδοκυβερνητικής φαυλότητας. Οι δύο εταίροι διαφωνούν σε μείζον εθνικό ζήτημα, διαφωνούν ακόμη και στις εκτιμήσεις τους ως προς τις επιπτώσεις του σκοπιανού δημοψηφίσματος στην περαιτέρω διαδικασία. Με τέτοια μεταξύ τους απόκλιση, συνεχίζουν όμως να συγκυβερνούν! Στην περίπτωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα οφέλη της εξουσίας έχουν εκτοπίσει κάθε κυβερνητική ηθική ακόμη και στα εθνικά θέματα...


* Η κα Ιωάννα Καλαντζάκου – Τσατσαρώνη είναι Δικηγόρος - τ. Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη