6 Οκτ 2018

Τι συνέβη στις τράπεζες

Μερικούς μήνες πριν φθάσουν να ρωτήσουν κάποιοι φωναχτά “τι συμβαίνει με τις
τράπεζες ,τα ανησυχητικά σημάδια ήταν εκεί.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν τις πιο σκληρές ακραίες παραδοχές πριν τέσσερις μήνες, και οι διοικήσεις γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. 


Δημήτρης Παφίλας

Μετά, όμως, την “έξοδο” από τα Μνημόνια το Δημόσιο βρέθηκε στο “κενό” των αγορών όπως και οι τράπεζες. Δημοσιεύτηκε μια έκθεση του ΔΝΤ για τις τράπεζες και ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν μίλησε, ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης δεν μίλησε. Απασχολημένος με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις ίντριγκες με τον Καμμένο ο πρωθυπουργός πίστευε ακόμα όσα ακατανόητα του είχαν πει το 2015, όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Έπεφταν οι μετοχές και έως 30% και ουδείς βρέθηκε να πει κουβέντα. Ούτε ακόμη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος θα έπρεπε να ξεχάσει την θανάσιμη έχθρα με την διακυβέρνηση.


Και φθάσαμε να χάνουν έως και 50% στο τρίμηνο, διότι οι δανειστές πριν μια εβδομάδα άλλαζαν την στάση τους. Ξεχνώντας τα stress tests και την πιστοποίηση που έδωσαν στις τράπεζες τον Μαϊο. Οι ξένοι επενδυτές προειδοποίησαν τον κ. Τσακαλώτο στο Λονδίνο ( Σεπτέμβριος), αλλά πάλι δεν μίλησε. Στο τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος ψέλλισε ότι φταίνε οι κερδοσκόποι, ενώ ξέρει ότι η προπαγάνδα τελειώνει κάποτε.

Και μια εβδομάδα πριν τo ομολογιακό μιας τράπεζας που ήταν γνωστό απο τον Μαϊο, και ένα λάθος δημοσίευμα όπου έμπαινε χρονικό όριο ήταν η θρυαλλίδα. Σε δυο μήνες, όμως, η χρηματιστηριακή χρονιά τελειώνει για τους επενδυτές. Η μοναδική τους επιλογή στην κατάρρευση, ήταν η πώληση των τραπεζικών μετοχών καθώς φοβήθηκαν ότι οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν να πωλήσουν κόκκινα δάνεια σε χαμηλές τιμές και δεν θα έφθαναν τα κεφάλαια. Η πρόταση του ΤΧΣ για το εγγυοδοτικό σχήμα διασφαλίζει τους επενδυτές για πώληση των δανείων σε υψηλότερες τιμές. Δεν είναι πανάκεια, όμως, καθώς οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν τον δικό τους σχεδιασμό. Η αγορά, επίσης, θα δώσει την λύση. Και η αγορά ακινήτων συνήθως δεν κάνει λάθος. Οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, όχι βεβαίως με τον υψηλό ρυθμό για να πάρουν πίσω τις ζημιές απο το 2008.


Όταν πουλιέται, όμως, το τετραγωνικό 2000 ευρώ κάτι σημαίνει αυτό. Κι αυτό θα αποτυπωθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών. Κι ως απάντηση στην πτώση των τραπεζών ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ειδικό στα νταραβέρια Α. Φλαμπουράρη να αναλάβει την ευθύνη των τραπεζών, δίχως να έχει ειδικές γνώσεις επί του θέματος. Γνωρίζει λ.χ αν ο επόπτης SSM θέλει να επιτρέψει σε ξένη τράπεζα με κεφάλαια για να κάνει την δουλειά της χρηματοδότησης 
;


protothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη