11 Οκτ 2018

Ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί από το «Plan B» Καμμένου - «Πυρά» του φιλοκυβερνητικού Τύπου

Πυρά και εκ των έσω δέχεται ο Πάνος Καμμένος μετά τις πρωτοβουλίες του κατά τις
συναντήσεις του στις ΗΠΑ, όπου πρότεινε τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ένα... Plan B για το Σκοπιανό, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαία η σημερινή συμπόρευση του φιλοκυβερνητικού Τύπου που εξαπολύει πυρά κατά του υπουργού Άμυνας.

«Αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική δεν είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Προφανώς είναι ο υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στον Realfm χαρακτήρισε «σπασμωδικές» αυτές τις ενέργειες, υπογραμμίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μία λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα αποτελούσε ένα γενικό ορμητήριο των ΗΠΑ για όποιες επιδιώξεις τους στην περιοχή. Νομίζω ότι εάν υπάρχει μία χώρα με σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αυτή είναι η Ελλάδα».

«Είναι ενοχλητικό και προβληματικό, αλλά δεν νομίζω ότι επηρεάζει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και το πώς γίνεται η εξωτερική πολιτική. Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Τζούφη στη Βουλή: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών και περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να προχωρήσει στις αλλαγές στο σύνταγμά της και, μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή. Συνεργαζόμαστε, θεωρούμε ότι είναι μια βιώσιμη συμφωνία η οποία μπορεί να προάγει τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια» είπε επίσης η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Συντονισμένα πυρά του φιλοκυβερνητικού Τύπου

Σύσσωμος σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εξαπολύει πυρά κατά του Πάνου Καμμένου. Ενδεικτικός της ενόχλησης που έχει προκαλέσει ο υπουργός Άμυνας στο Μαξίμου είναι ο τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών»: «O Π. Kαμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα».



«Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο» αναγράφεται στον πρωτοσέλιδο τίτλο του «Έθνους» που κάνει λόγο για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης».




H «Αυγή», στο πρωτοσέλιδό της προβάλει το σχόλιο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».


Βούτσης: Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί

Είχε προηγηθεί η χθεσινή αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος επετέθη με σφοδρότητα κατά του κ. Καμμένου, ζητώντας διασαφηνίσεις για την πρότασή του.


Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση. Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες. Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βούτσης τόνισε πως εκ προοιμίου η «η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και ψήφος εμπιστοσύνης» και χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «πολύ καλή».

Τα σχόλια του προέδρου της Βουλής φαίνεται να είναι σε αρκετά πιο σκληρό τόνο από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο νωρίτερα, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει ο κ. Καμμένος είχε σημειώσει μέσω διαρροής: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». ​
Διπλό «χτύπημα» Καμμένου

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας πρότεινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Νωρίτερα, είχε προτείνει στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις τη δημιουργία μόνιμων βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.




http://newpost.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη