14 Νοε 2018

Σαλβίνι: Δεν υποχωρούμε ούτε ένα εκατοστό στις αξιώσεις της ΕΕ!

Στην ιταλική απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εστάλη χθες βράδυ,
αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
«Στην ΕΕ υπάρχουν κάποιοι γραφομανείς, οι οποίοι στέλνουν γράμματα και εμείς απαντάμε ευγενικά, με άλλα γράμματα, αλλά δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό. Διότι έχει λάθος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, στις ιδρυτικές της συνθήκες, εγγυάται στις χώρες μέλη τη δυνατότητα να εγγυηθούν την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση. Αλλά, αν δεν με αφήνεις να ξοδέψω χρήματα, την πλήρη απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα πώς στο δαίμονα θα μπορέσω να τα εγγυηθώ;», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει αρχικά. Η μόνη διαφορά, που δύσκολα θα αλλάξει τα πράγματα, είναι πως πρόσθεσε έναν μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων δαπανών και σειρά πωλήσεων δημόσιας περιουσίας.

Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο, στην σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, το 2,4%.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσθέτει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων δημοσίων αγαθών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές της Λέγκα (σ.σ. το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι), αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή είναι η ουσία του γράμματος που η Ιταλία έστειλε στην Κομισιόν.

«Εξηγούμε, εκθέτουμε τα δίκια μας, αλλά δεν υποχωρούμε», τόνισαν επίσης, ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τυχόν έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Η Κομισιόν (και το Eurogroup) είχε δώσει τελεσίγραφο στη Ρώμη να καταθέσει τον προϋπολογισμό έως το βράδυ της Τρίτης. Είχε θεωρήσει υπερβολικά αισιόδοξο το ρυθμό ανάπτυξης για το 2019. Παρά την απαίτηση των Βρυξελλών για αναθεώρηση, η Ιταλία διατήρησε αμετάβλητες της προβλέψεις της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη