22 Νοε 2018

Νέα Δημοσκόπηση: «Διαστημική» διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κλειδώνει η αυτοδυναμία- Εντυπωσιακή άνοδος για ΚΙΝΑΛ (κάρτες)

Χάωδης είναι πλέον η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση
της Public Issue, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου,

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 11 Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.


Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται εντυπωσιακά ανεβασμένο, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% και κατόπιν η Χρυσή Αυγή με 7%.

Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%).

Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (9,5%).

Η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).

Δεδομένου ότι, από τη μια πλευρά, τα μικρότερα κόμματα που έφερε στην επιφάνεια η κρίση εκπροσώπησης της μνημονιακής περιόδου βρίσκονται σε καθοδική πορεία και, από την άλλη, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν (και συνεχίζουν να σχηματίζονται), κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα (5κομματική). Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημανθεί και στο παρελθόν, η εν λόγω εκτίμηση θεωρείται επισφαλής.

Όπως δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, οι πολίτες που θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών συνεχίζουν να αυξάνονται (60%).

Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσοστό του δείκτη, στην τελευταία 10ετία. Υψηλότερο (71%) έχει καταγραφεί μόνον κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2012, ενώ και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 59%.

Το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 46% των πολιτών και θετικά από το 15%. Η εικόνα αυτή διαφέρει αισθητά από την προεκλογική περίοδο του 1/2015. Αντιστρόφως, πιθανή νίκη της ΝΔ αντιμετωπίζεται θετικά από το 34% των πολιτών και αρνητικά από το 24%.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη