15 Νοε 2018

Βρετανία: Συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, στις δηλώσεις που έκανε μετά την εξάωρη
συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι ήταν κοινή απόφαση των συναδέλφων της, η χώρα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγο πριν το υπουργικό συμβούλιο, η Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι ανταποκρίνεται «στην ψήφο των Βρετανών».


Μετά την «τεχνική συμφωνία» στην οποία κατέληξαν χθες η Βρετανία και οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, η Τερέζα Μέι συγκάλεσε το κρισιμότερο υπουργικό συμβούλιο της θητείας της, προκειμένου να λάβει «το πράσινο φως» για να προωθήσει τη συμφωνία στη Βουλή.

Σε αυτή δε την περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Νοεμβρίου, όπου και θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το «διαζύγιο» με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, οι υπουργοί κλήθηκαν στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ορισμένοι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό ή τον προσωπάρχη της Γκάβιν Μπάργουελ.

Είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν βασικά έγγραφα της συμφωνίας, αλλά όχι να τα πάρουν μαζί τους αποχωρώντας, καθώς υπήρχε ο φόβος διαρροών.

Στην διάρκεια αυτή των έξι ωρών της συνεδρίασης υπήρξαν φήμες για παραιτήσεις Υπουργών που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Νωρίτερα, η telegraph έκανε λόγο για παραίτηση της Υπουργού Διεθνούς Βοήθειας Πένι Μορντό και Ασφάλισης, Έσθερ Μάκβει.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου οι σημαντικότεροι υπουργοί της Μέι παραμένουν στο πλευρό της -όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ και ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ακόμα, πληροφορίες κάνουν λόγο για στήριξη στην Μέι και από τους Τζέφρι Κόξ, Σαγίντ Τζαβίντ και Τζέρεμι Χάντ.
Συνέντευξη τύπου του Μπαρνιέ

Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει σε λίγη ώρα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγα λεπτά μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης, έπειτα από μια συνεδρίαση έξι ωρών του υπουργικού συμβουλίου, στο σχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη