18 Δεκ 2018

Στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: 1.160.000 φορολογούμενοι στη «μέγκενη» των κατασχέσεων

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνεχίσει ακάθεκτη την αχρείαστη σκληρή
λιτότητα το 2019, με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και προβλέπει καθαρά έσοδα ύψους 53,8 δισ. ευρώ (190 εκατ. ευρώ επιπλέον, σε σύγκριση με φέτος), 4 στους 5 οικονομικά ενεργούς πολίτες έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στις οφειλές τους προς την εφορία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι δημιούργησαν 996 εκατ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το μισό από το ποσό αυτό προήλθε από φόρους εισοδήματος οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι, όπως είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των οφειλετών τον Οκτώβριο ανήλθε σε 4.199.379 και ήταν, πάντως, μειωμένος κατά 113.016 σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.


Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και του καταιγισμού υποχρεώσεων (δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις παλαιών οφειλών κ.λπ.), με το συνολικό νέο «φέσι» προς εφορίες, τελωνεία κ.λπ. να ξεπερνά τα 8,8 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 7,1 δισ. ευρώ προέρχονται από απλήρωτους φόρους. Προσθέτοντας το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή εκείνο που δημιουργήθηκε πριν από τη φετινή χρονιά, ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 103,3 δισ. ευρώ (+276 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο, η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει μόνο τα 86,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς, για παράδειγμα, οφειλές ύψους 13,53 δισ. ευρώ αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών ήταν τον Οκτώβριο αυξημένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού όμως εισπράχθηκαν ή διαγράφηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ οφειλών.

Οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) κατά 47 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει ενταθεί ο ρυθμός επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την ΑΑΔΕ.

Οι οφειλέτες που βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.) έφθασαν τον Οκτώβριο τους 1.155.649 (64,53% του συνόλου) και ήταν αυξημένοι κατά 7.066, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, κάθε εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατασχέσεις 307 οφειλέτες, κατά μέσο όρο. Άλλοι 635.091 οφειλέτες βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και τα σε βάρος τους μέτρα είσπραξης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων και με τη συνδρομή των ρυθμίσεων, η ΑΑΔΕ εισέπραξε τον Οκτώβριο 2,57 δισ. ευρώ από παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,92 από καινούργια, δηλαδή σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ συνολικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη