17 Δεκ 2018

Στις Συμπληγάδες Σκοπιανού και Σκανδάλων ο Τσίπρας- «Πάγος» στον Καμμένο για την εμπλοκή του ΠτΔ

Εγκλωβισμένος σε ένα πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που
φάνηκε και από τον εκνευρισμό που τον διακατείχε στη πρόσφατη αντιπράθεση στην Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στη δίνη του Σκοπιανού αλλά και των σκανδάλων, δείχνοντας παράλληλα αδύναμος να υλοποιήσει κάποιο πολιτικό σχέδιο το οποίο θα ανέτρεπε την εικόνα της δημοσκοπικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργούσε κάποια προσδοκία εν όψει των αλλεπάλληλων ραντεβού στις κάλπες τους επόμενους μήνες.


Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και τις παλινωδίες του μικρού κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένος, ο οποίος στην προσπάθεια να διασώθεί καταφεύγει σε καθημερινές μεγαλοστομίες, κωλοτούμπες και λεονταρισμούς, χτυπώντας στην ουσία την ίδια την κυβέρνηση.

Νέο «αγκάθι» απετέλεσαν όσα δήλωσε το Σαββατοκύριακο από το συνέδριο της νεολαίας των ΑΝΕΛ οπότε και κάλεσε το Συμβούλιο των Αρχηγών να μπλοκάρει τη συμφωνία. Πηγές από την κυβέρνηση, πάντως, παρέπεμπαν ευθέως στην Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια, διαμηνύοντας ότι «δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάδειξης αλυτρωτισμού».

Αντιθέτως, όπως λένε, «όσες αλυτρωτικές αναφορές υπήρχαν στο Σύνταγμα της γείτονος, τελικώς διαγράφονται από αυτό. Συνεπώς δεν έχει νόημα η συζήτηση πόσο δε μάλλον η εμπλοκή του ΠτΔ».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου προτίθενται πλέον να βάλουν «Πάγο» στον υπουργό Εθνικής Αμύνης, ενοχλημένοι και για τα περί περί σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον ψηφιστεί από την ΠΓΔΜ.

Με φόντο, επίσης, τη δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ (στην εφημερίδα «Ποντίκι») ότι ο πρωθυπουργός τον έχει διαβεβαιώσει ότι κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα από συνομιλίες με κυβερνητικούς καταλαβαίνει κανείς οτι από την κυβέρνηση δε θέλουν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Από το Μαξίμου απαντούν διακριτικά ότι δεν σχολιάζουν καμία εσωκομματική συζήτηση ούτε στους ΑΝΕΛ, ούτε στο ΚΙΝΑΛ, ούτε στο Ποτάμι.
Διάχυτος ο εκνευρισμός στην Ηρώδου Αττικού

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει σε μια απεγνωσμένη τακτική πόλωσης, η οποία πλέον ξεφεύγει από το πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης.

Οπως φάνηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και όπως γίνεται αισθητό σε ανακοινώσεις και «διαρροές» από το στενό του περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός δεν διστάζει να καταφύγει σε πρωτοφανείς τακτικές, προσωπικές επιθέσεις κατά πάντων και σε καφενειακού τύπου αναφορές, εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικά δείγματα της επιλογής αυτής ήταν τα όσα ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα για σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιχειρηματίες, αλλά και οι αμετροεπείς και ανάρμοστες για τη θέση του Πρωθυπουργού αναφορές στον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «απολειφάδι της πολιτικής» από τον κ. Τσίπρα.

Η πίεση που ασκείται μέσω των αποκαλύψεων για τον ρόλο και τις δραστηριότητες του Μανώλη Πετσίτη, αλλά και μέσω της εμπλοκής στα σενάρια για το Σκοπιανό, έχουν δημιουργήσει ένα σοβαρό βραχυκύκλωμα στην Ηρώδου Αττικού.

Η ανησυχία και ο εκνευρισμός στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κλιμακώνονται, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές πτυχές της υπόθεσης για τις οποίες οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς έχουν λόγους να ανησυχούν.

Δεν γνωρίζουν όμως τι πρόκειται να ακολουθήσει και – κυρίως – διαπιστώνουν ότι με την ανάδυση της συγκεκριμένης υπόθεσης έχουν ακυρωθεί όλες οι προσπάθειες της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ελεγχόμενου από αυτήν Τύπου να προωθήσουν τα σενάρια κάθαρσης και διαλεύκανσης σκανδάλων των προηγούμενων.
Σε αδιέξοδο και από τις αποκαλύψεις

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον στο κέντρο της εικόνας σε ό,τι αφορά τις σκοτεινές και υπόγειες διαδρομές μεταξύ του στενού του περιβάλλοντος και συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν αποστάσεις, δηλώνοντας ότι ούτε γνώριζαν ούτε είχαν δει ούτε είχαν ακούσει ποτέ τίποτε για τον συμμαθητή, φίλο και συνεργάτη του Ν. Παππά, ο οποίος κυκλοφορούσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπό αυτό το πρίσμα, η περιβόητη φιλολογία περί ηθικού πλεονεκτήματος δεν πείθει πλέον κανέναν.

Με την υπόθεση Πετσίτη να λειτουργεί ούτως ή άλλως υπονομευτικά για την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος πλέον να παρακολουθεί αμέτοχος τις πολιτικές ακροβασίες του Πάνου Καμμένου, με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη