18 Δεκ 2018

Έκλεισε η Χαλυβουργική

Του Χάρη Φλουδόπουλου


Όπως αναμενόταν, χθες το βράδυ, ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, βρέθηκε στην Ελευσίνα στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής και έκλεισε το διακόπτη με τον οποίο μέχρι χθες ηλεκτροδοτείτο η ιστορική βιομηχανία.

Πλέον το εργοστάσιο προστέθηκε και τυπικά στη λίστα των βιομηχανικών "λουκέτων” που μετρά η χώρα κατά την περίοδο της κρίσης, έστω και εάν η αφορμή για τους τίτλους τέλους δόθηκε από την ενδοοικογενειακή διαμάχη μεταξύ του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής Κ. Αγγελόπουλου και των δύο υιών του, που έκλεισε οριστικά την κάνουλα των κεφαλαιακών ενέσεων που συντηρούσαν στην εντατική τη βιομηχανία που στις δεκαετίες του '60 και του '70 έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα.

Χθες πάντως δημιουργήθηκε προς στιγμήν σύγχυση καθώς κυκλοφόρησαν κάποιες πληροφορίες που ήθελαν τη Χαλυβουργική ακόμη και μετά την ενεργοποίηση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ (έτσι αποκαλείται η διαδικασία μέσω της οποίας ένας προμηθευτής ηλεκτρισμού σταματά να προμηθεύει ρεύμα έναν πελάτη του λόγω χρεών) να τροφοδοτηθεί με ρεύμα απευθείας από το σύστημα.

Ωστόσο όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, για να συμβεί αυτό χρειάζεται να κινηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, να υποβληθεί αίτηση και να κατατεθεί εγγύηση από τον ενδιαφερόμενο, κάτι που δε συνέβη από την πλευρά της Χαλυβουργικής, η οποία εν τέλει αφέθηκε από το μέτοχό της να οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις πρωτοβουλίες αλλά και το νέο χρονικό περιθώριο που δόθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία προς τη διοίκηση της Χαλυβουργικής να παρουσιαστεί ένα πλάνο για την αποπληρωμή των οφειλών και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Το αντίθετο μάλιστα, αφού στην πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Κ. Αγγελόπουλος στην Καθημερινή, ουσιαστικά προανήγγειλε το κλείσιμο της βιομηχανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς να χτίζονται σπίτια και να γίνονται έργα δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα Χαλυβουργία.

Ο κ. Αγγελόπουλος πάντως στην ίδια συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και ότι θα αναζητηθούν άλλες λύσεις για την αξιοποίηση της εγκατάστασης της ιστορικής βιομηχανίας, στην οποία επενδύθηκαν μόλις το 2003 περί τα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο οι προσδοκίες για μια νέα άνθιση της Χαλυβουργικής, να επιβεβαιωθούν.

Σε αυτό συνετέλεσαν μεταξύ άλλων, δομικά προβλήματα της εγχώριας αγοράς, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και το υψηλό μισθολογικό κόστος σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές παραγωγούς χάλυβα. Πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Αγγελόπουλος στην Καθημερινή, τα προβλήματα του κλάδου του χάλυβα είναι πανευρωπαϊκά και ακόμη και κολοσσοί του κλάδου όπως ο Ινδός Μιτάλ αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια στη Γηραιά Ήπειρο.

google_ad_client = "ca-pub-7691334551475503"; google_ad_host = "ca-host-pub-1556223355139109"; google_ad_host_channel = "L0001"; google_ad_slot = "4995873471"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280;
"text-align: left;" trbidi="on">



capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη